Kanadski dužnosnici upozoravaju ‘nakon sezone gripe dolazi sezona moždanih udara’


Kanadski dužnosnici ovog su tjedna upozorili javnost da je nagli porast moždanih udara među stanovništvom posljedica sezone gripe koja uzrokuje “sustavnu upalu”.

Dr. Ray Bhardway sa Sveučilišta Calgary pojavio se u kanadskim državnim medijima kako bi objasnio navodnu vezu između gripe, infekcije i moždanog udara.

Bhardway je za CBC Calgary News rekao da je moždani udar u konačnici kada je “dotok krvi u mozak ugrožen iz nekog razloga. To je u osnovi problem cjevovoda u cijevima koje dovode krv u vaš mozak. I postoje dvije stvari koje bi mogle poći po zlu s cijevima, točno:  mogu se začepiti  ili mogu puknuti.”

Sustavna upala koja je posljedica gripe navodno može pomoći u pokretanju ovih vodovodnih problema.

“To može učiniti unutrašnjost cijevi ljepljivijom. Može učiniti vašu krv malo gušćom, osobito ako dehidrirate. A može čak dovesti srce u čudan ritam koji se zove fibrilacija atrija,” rekao je Bhardway. “Sve te stvari mogu povećati rizik od moždanog udara.”

Iako je Bhardway bio svjestan potencijalne veze između gripe i moždanog udara, ipak je bio zatečen nespremnim navodnim postojanjem “sezone moždanog udara”.

“Ni ja nisam znao za ovo sve do prošle godine, ali pokazalo se da nakon sezone gripe, oko tri ili četiri tjedna kasnije, dolazi sezona moždanog udara”, rekao je. “Većina Kanade prestaje s velikom grbom gripe, tako da sada počinjemo viđati sve više moždanih udara.”

Bhardway je primijetio da on nije jedini liječnik koji nije upoznat s takozvanom “sezonom moždanog udara”.

“Jedan moj kolega to je neki dan spomenuo na poslu i rekao: ‘Jeste li primijetili koliko moždanih udara imamo? Čini se da je to puno više nego inače’, rekao je Bhardway. “Anegdotalno, počinjemo to uviđati.”

Bhardway je tvrdio da je “dobra vijest da cijepljenje protiv gripe smanjuje rizik od moždanog udara”, citirajući studiju sa Sveučilišta u Calgaryju gdje radi kao klinički asistent.

Studija o kojoj je riječ, objavljena u Lancetu u studenom, istaknula je da je gripa “uobičajena respiratorna infekcija koja prethodi moždanom udaru”.

Dr. Michael Hill, jedan od autora studije, rekao je za Global News: “Postoji duga povijest između infekcija i moždanog udara – infekcije gornjih dišnih putova povezane su s moždanim udarom – pa je bilo nekako prirodno početi ovo promatrati.”

Studija je sugerirala da je nakon prilagodbe za demografiju i komorbiditete, “nedavno cijepljenje protiv gripe značajno smanjilo opasnost od moždanog udara”; povezanost koja se “održala u svim vrstama moždanog udara”.

Utvrđeno je da je moždani udar smanjen u svim dobnim skupinama i profilima rizika s iznimkom onih bez hipertenzije.

Skok koji je rezultat izbora životnog stila, vremena ili nečeg drugog?

Vijesti CTV-a izvijestile su u prosincu da je jedna kanadska bolnica, kao i Bhardwajev kolega, primijetila “povećanje od 15 posto u broju pacijenata s moždanim udarom koji stižu … u prvih šest mjeseci ove godine.”

“Ono što vidimo je da postoji mjerljivo povećanje rizika od moždanog udara, i ne samo to, nego i samo loši ishodi za pacijente koji dožive moždani udar tijekom zime”, rekao je liječnik George Dresser.

Dresser je predložio da redovita tjelovježba, smanjeni unos natrija i alkohola te prehrana bogata kalijem mogu pomoći u liječenju hipertenzije i, zauzvrat, spriječiti moždani udar.

Međutim, božićna lijenost i poslastice možda nisu jedini okidači skokova moždanog udara.

Studija iz 2016. objavljena u Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases sugerira da su “niža prosječna temperatura i veće dnevne temperaturne varijacije povezane s hospitalizacijama zbog moždanog udara.”

Dr. Roberto Alejandro Cruz, neurolog iz DHR Healtha, rekao je za KRGV u svibnju 2021. da je primijetio skok kod pacijenata starijih od 30 godina koji su pretrpjeli moždani udar od početka te godine. CDC je primijetio da je do 21. travnja u Sjedinjenim Državama primijenjeno više od 200 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19.

Iako bi ova studija mogla pomoći u objašnjenju zimske ili ranoproljetne “sezone moždanog udara”, istraživači koji stoje iza studije iz 2019. objavljene u Journal of Stroke & Cerebrovascular Diseases sugeriraju da bi visoke temperature inače mogle izazvati moždani udar.

Primijetili su “povećanje stope [ishemičnog moždanog udara] u odnosu na [intracerebralno krvarenje] tijekom ljetnih mjeseci s višim sunčevim zračenjem koje se ne može objasniti fiziološkim mjerama koje upućuju na dehidraciju ili hem-koncentraciju.”

Sezonski vremenski obrasci mogu uzrokovati moždane udare, ali ne nužno značajan porast u slučajevima.

New York Times je nedavno  izvijestio  da su podaci iz “Vaccine Safety Datalink, federalnog sigurnosnog nadzornog sustava, nagovijestili da bi Amerikanci u dobi od 65 godina i stariji mogli biti izloženi povećanom riziku od ishemijskog moždanog udara u roku od 21 dan nakon primanja” dvovalentne docjepljenja.

CDC — za koji je većina ispitanika u nedavnoj anketi Rasmussenovog izvješća navela da želi da ga Kongres ispita zbog postupanja sa sigurnošću cjepiva — objavio je da istražuje je li Bivalent Pfizer-BioNTech povećao rizik od moždanog udara kod nekih primatelja. Unatoč istrazi, CDC tvrdi da je rizik koji predstavlja booster “vrlo malo vjerojatan”.

Nekoliko dana nakon što je CDC objavio svoju istragu, Kate O’Brien, direktorica WHO-a za imunizaciju, cjepiva i biološke lijekove, ustvrdila je da je “najbolji dokaz da ne postoji stvarna povezanost između docjepljivanja Pfizera kod starijih osoba i moždanog udara.”

znanstvenom pregledu objavljenom u lipnju 2022. u časopisu Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases navedeno je da su “većina dokaza koji se odnose na moždani udar nakon cijepljenja protiv COVID-19 izvješća o slučajevima, stoga učestalost moždanog udara nakon cijepljenja protiv COVID-19 nije točno poznata.”

U pregledu se dodaje da su “većina pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar nakon cijepljenja protiv COVID-19 bile žene, mlađe od 60 godina i nakon cjepiva protiv ChAdOx1 nCoV-19.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp