EU odobrila 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini


Europska unija u ponedjeljak je postigla dogovor o isplati sedme tranše od 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini te je odobreno 45 milijuna eura za vojnu obuku ukrajinskih vojnika u EU-u.

“Postignut je dogovor, sve su se zemlje usuglasile”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka šefova diplomacija država članica EU-a na kojem je donesena ova odluka.

Sa sedmom tranšom ukupni iznos pomoći Ukrajini za nabavu oružja iz Europskog instrumenta mirovne pomoći dosegnuo je 3, 6 milijardi eura. Europski instrument mirovne pomoći izvanproračunski je fond koji je EU uspostavio, kako kažu, za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Prije početka sastanka u ponedjeljak ujutro europskim ministrima video vezom se obratio ukrajinski ministar vanjskih poslova koji je molio za još veći angažman EU-a u pomoći Ukrajini, rekao je Grlić Radman.

Više ministara država članica EU-a spomenuli su u svojim izjavama po dolasku na sastanak o potrebi da Njemačka odobri slanje tenkova Leopard 2. Riječ je o tenkovima njemačke proizvodnje, kojima raspolaže dobar dio europskih vojski, ali je za dostavu tih tenkova Ukrajini potrebna suglasnost Njemačke, koja još uvijek oklijeva.

Poljska je u ponedjeljak objavila da će zatražiti odobrenje za isporuku Leoparda od Njemačke i da će ih isporučiti bez obzira na odgovor Berlina ako to učine i druge zemlje.

Izvor: HINA

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp