Svjetski ekonomski forum prijeti Elonu Musku sankcijama ako ne ukine slobodu govora na Twitteru


Regulatorica Europske unije govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu zaprijetila je Elonu Musku sankcijama ako se ne bude pridržavao pravila i regulirao slobodu govora na Twitteru.

Kako tvrdi Věra Jourová, sloboda govora uzrokuje “stvarno veliku štetu društvu” i kao posljedica toga, elita mora imati pravo kontrolirati što obični ljudi mogu, a što ne smiju reći na internetu.

Povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost ironičnog naziva govorila je u stilu šefice mafije kada je rekla: “Imamo pravila koja se moraju poštovati. A u suprotnom će biti sankcija.”

Govoreći za Euronews Next, Jourová se požalila da je “povjerenje oslabljeno” u pogledu Twitterove odlučnosti da cenzurira i kontrolira govor na platformi u ime globalne elite, prije nego što je objasnila da je ” imala prilično visoku razinu povjerenja u Twitter” prije nego što je Musk preuzimanje prošle godine.

“Moram reći da smo radili s prilično upućenim ljudima, s odvjetnicima, sa sociolozima, koji razumiju da se moraju ponašati na neki pristojan način”, nastavila je, dajući naslutiti da je bivši režim na Twitteru shvatio njihovu ulogu kao podređene pseće elite.

“Dakle, to je ono što osobno ne osjećam kod Elona Muska”, rekla je, prije nego što je pohvalila prednosti novog europskog zakonodavstva osmišljenog da iskorijeni slobodu govora.

“Imat ćemo Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Imat ćemo Kodeks prakse kao dio ovog zakona,” rekla je Jourová.

“Dakle, nakon što je gospodin Musk preuzeo Twitter sa svojim ‘apsolutizmom slobode govora’, mi smo također zaštitnici slobode govora.”

“Radim s platformama, s ‘velikim dečkima’ – a ponekad i djevojkama – već nekoliko godina. A za mene zakon nikada nije bio jedina opcija” , rekla je za Euronews Next.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp