Znanstvenici upozoravaju da jaja uzrokuju ‘iznenadno’ stvaranje krvnih ugrušaka kod tisuća ljudi


Znanstvenici sada upozoravaju javnost da bi konzumacija jaja mogla uzrokovati krvne ugruške, moždani i srčani udar.

Prema novoj studiji, nutrijent koji se nalazi u jajima povećava rizik od zgrušavanja krvi.

Studija koju je provela klinika Cleveland sugerira da kolin može učiniti krv sklonijom zgrušavanju.

Kolin se ponekad prodaje u dodacima prehrani bez recepta.

Smatra se esencijalnim nutrijentom koji se naširoko preporučuje za optimalno zdravlje.

Prema Medical News Today, podržava različite tjelesne funkcije, uključujući stanični rast i metabolizam.

Tijelo proizvodi nešto kolina, ali većina dolazi iz prehrambenih izvora.

Međutim, istraživači su otkrili da konzumacija hranjivih tvari u visokim koncentracijama može uzrokovati zgrušavanje.

Sugerirali su da bi bakterije u crijevima mogle djelovati s kolinom kako bi proizvele spoj koji potiče krvne pločice da se skupe zajedno, stvarajući tako krvni ugrušak.

Tim je primijetio da je u interakciji s crijevnim bakterijama kolin proizveo tvar zvanu TMAO.

Supstanca, koja je kratica za trimetilamin N-oksid, nastaje kada crijevne bakterije razgrađuju niz prehrambenih hranjivih tvari.

Za svoju intervencijsku studiju, istraživači su davali oralne dodatke kolinu zdravim vegetarijancima i svejedima.

Obje skupine su pokazale deseterostruko povećanje razine TMAO u plazmi nakon suplementacije kolina.

Također su primijetili povećanje odgovora trombocita, faktor rizika za trombotske događaje.

Prema glavnom autoru studije, tvar je u prethodnim studijama povezana s povećanim rizikom od krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.

Visoke razine tvari u krvi povezuju se s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Dok se rizik od zgrušavanja krvi kod ljudi povećava, to se može svesti na najmanju moguću mjeru konzumiranjem niskih doza aspirina, rekli su istraživači.

Iako je lijek bio uspješan u smanjenju rizika od nakupljanja, međutim, nije u potpunosti eliminirao rizik.

Vrijedno je napomenuti da su koncentracije kolina koje se nalaze u hrani općenito sigurne, ali konzumacija dodataka prehrani s kolinom može predstavljati zdravstveni rizik.

Istraživač studije, doktor Stanley L. Hazen s klinike Cleveland u Ohiju, rekao je: “Osim ako vam liječnik ne prepiše, izbjegavajte suplemente s kolinom.”

Druge prehrambene navike koje mogu povećati rizik od zgrušavanja krvi uključuju dehidraciju, jer uzrokuje zgušnjavanje krvi.

Kada tijelu nedostaje tekućine, krvne žile se također mogu suziti, što je još jedan poznati faktor rizika za zgrušavanje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp