EU dala zeleno svjetlo za još dva kukca koja će se koristiti u ljudskoj ishrani


Europska unija dala je zeleno svjetlo da se još dvije vrste insekata koriste u prehrani ljudi.

Od utorka će praškasti oblik Acheta domesticus, najpoznatiji kao kućni cvrčak, dobiti zeleno svjetlo za ljudsku prehranu unutar EU, potvrdili su dokumenti iz tog tijela.

Nakon toga će kasnije ovog tjedna uslijediti odobrenje za prodaju i konzumaciju ličinke Alphitobius diaperionus, inače poznate kao mali crv brašnar. Crvi brašnari bit će dostupni za ljudsku prehranu u smrznutom, pastastom, osušenom i praškastom obliku unutar EU-a.

Novi proizvodi na bazi insekata za ljudsku prehranu predstavljaju najnoviji pokušaj Europske unije da normalizira konzumaciju kukaca kroz zakonodavstvo, s mnogim velikanima iz raznih organizacija koji guraju kukce kao prehrambeni artikl iz ekonomskih i ekoloških razloga u zadnjih godina.

U priopćenju za javnost kojim se potvrđuje odobrenje proizvoda od insekata, EU naglašava da iako je “na potrošačima da odluče žele li jesti kukce ili ne”, hrana na bazi kukaca može poslužiti kao “alternativni izvor proteina” , a blok želi naglasiti da se mnoge kukce već jedu u drugim dijelovima svijeta.

Sindikat također naglašava da su oba odobrena proizvoda “sigurna u okviru uporabe i razina uporabe” i “ne predstavljaju nikakav rizik za ljudsko zdravlje” sve dok se proizvode i konzumiraju kako je navedeno u Uniji.

“Sigurnost hrane glavni je prioritet Komisije”,  izvještava Der Spiegel glasnogovornik Europske komisije u vezi s odobrenjem.

Globalne su elite posljednjih nekoliko godina silno željele odvratiti stanovništvo Zapada od jedenja mesa, a ta je tema ponovno dobila pozornost na godišnjoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu ranije ovog mjeseca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp