Samobogaćenje bez kraja: Ogroman korupcijski skandal potresa Ukrajinu


Nekoliko vodećih ukrajinskih političara podnijelo je ostavke u najvećem korupcijskom skandalu od ruske invazije. Uključujući i ministarstva obrane i infrastrukture, koja upravljaju sredstvima sa Zapada.

Ukrajina se dugo smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja u Europi i svijetu. Samobogaćenje političke elite i visokih državnih dužnosnika smatra se svakodnevnicom, a i u nižem državnom aparatu namještenici i službenici pune svoje džepove na račun naroda. No trenutni korupcijski skandal smatra se jednim od najvećih u posljednjih nekoliko godina. Otprilike desetak visokih političkih dužnosnika izgubilo je zbog toga svoje unosne položaje. Viši predsjednički savjetnik i četiri zamjenika ministra – uključujući dva dužnosnika obrane – i pet regionalnih guvernera bili su prisiljeni napustiti svoj položaj . Jer dok su ljudi patili od ratnih nemira, trpali su ogromne svote novca u vlastite džepove i živjeli luksuzno.

Ministarstvo obrane prethodno je najavilo ostavku zamjenika ministra Vjačeslava Šapovalova, koji je bio odgovoran za logističku potporu vojsci. Optuživali su ga da je sklapao ugovore o hrani po prenapuhanim cijenama. Na primjer, prema izvješću, Ministarstvo je kupilo jaja po 17 grivni, dok je prosječna cijena jaja u Kijevu oko 7 grivni. Ako uzmete u obzir da je Ministarstvo za opskrbu vojnika za 2023. godinu sklopilo ugovore u protuvrijednosti od 328 milijuna eura, možete zamisliti koliko je novca otišlo sumnjivim dobavljačima, u koje je vjerojatno upleten i ministar.

Tu je i zamjenik šefa vlade Zelenskog Kyrylo Tymoshenko, koji je optužen za raskošan način života tijekom rata. Živi u skupim vilama, vozi vrlo skupe automobile i ide na skupa putovanja u inozemstvo (npr. zimski odmor u Španjolskoj dok kod kuće bjesni rat). Jedan od razloga zašto su državni dužnosnici sada dobili zabranu ljetovanja u inozemstvu.

Milijarde eura i dolara zapadne pomoći Ukrajini očito su jako dobro potrošene… Koliko su milijuna tih sredstava samoobogaćivači već preusmjerili u vlastite džepove – a koliko je milijuna još preusmjereno? Gdje novac teče kao iz pipe, raste i pohlepa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp