Velike Banke u SAD-u već ove godine planiraju uvesti digitalne novčanike


Velike Banke u SAD-u, uključujući JP Morgan, Wells Fargo i Bank of America, planiraju pokrenuti digitalne novčanike kako bi se natjecale s PayPalom i Apple Payom. Čini se da je ovaj potez, planiran za drugu polovicu ove godine, još jedan poticaj bezgotovinskom društvu.

Prema Wall Street Journalu, novim digitalnim novčanikom upravljat će Early Warning Services LLC (EWS) u vlasništvu banke, tvrtka koja stoji iza platforme za prijenos novca Zelle. Novi digitalni novčanik omogućio bi potrošačima da plaćaju trgovcima online koristeći povezane kreditne i debitne kartice.

Kada se digitalni novčanik prvi put pokrene, obradit će do 150 milijuna kreditnih i debitnih kartica i biti dostupan potrošačima s dobrim statusom kod svojih financijskih institucija.

Banke se zalažu za novi digitalni novčanik neovisno o tome upravlja li jedinica Goldman Sachsa Apple Cardom koja donosi gubitke.

Beskontaktna plaćanja postupno su stekla popularnost s pandemijom koja je ubrzala njihovo usvajanje. Međutim, vlade i financijske institucije posljednjih su se godina zalagale za beskontaktna plaćanja s pokretanjem digitalnih valuta središnje banke (CBDC).

Prošle godine objavljeno je da se planira zabraniti plaćanja u gotovini iznad 10.000 eura pod krinkom borbe protiv terorizma i pranja novca.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp