Više nije tajna – Njemačka vlada u dogovoru s Facebookom i YouTubeom cenzurirala „dezinformacije“


Njemački Bild objavio je najnovije informacije koje povezuju njemačke vlasti sa zloglasnom digitalnom cenzurom Napisali su: „Sjećate li se kada su društvene mreže brisale neželjene priloge građana, umjetnika, pa čak i znanstvenika jer su navodno isti bili proglašeni “netočnima” ili “lažnim vijestima”?“

Jedno, za cjelokupnu javnost vrlo važno pitanje koje su postavile ugledne njemačke novine glasi: “Je li savezna vlada bila uključena u ovo sramotno ograničavanje slobode izražavanja u Njemačkoj?”

Sada polako izlazi na vidjelo: postojao je tajni Corona summit između savezne vlade i američkih kompanija, koji je na dnevnom redu imao za njih vrlo važnu točku – borbu protiv navodno ‘lažnih informacija’. Svi znamo što to u prijevodu znači. 

Naravno, njima su lažne informacije sve što nije u skladu sa zadanim narativom, to smo svi već odavno shvatili i svi se već na to možemo samo nasmijati. Nazovimo te provjeravatelje činjenica bar pravim imenom. To su najobičniji plaćeni cenzori, a ne nikakvi provjeravatelji činjenica. Ne idu oni po svijetu provjeravati činjenice. Niti ih znaju. Dapače, nitko ih ne može sa sigurnošću znati. Primjerice, mediji objave informaciju da je neki političar negdje bio. Otkud mi znamo da je netko od političara stvarno tamo bio ili ne? Možda je tamo bio njegov hologram ili dvojnik, zar ne?

Tehnologija danas omogućava apsolutno sve, tako da nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može ustvrditi da je nešto sto posto istina. Živimo u vremenu satkanom od laži i pozvani smo pokušati, ako ništa drugo, barem raskrinkati te laži. Pozvani smo tragati za istinom. To je jedino što možemo. A ta istina zasigurno nije u režimskim medijima zatrpanima uz potporu sustava još i mnoštvom sponzora i donatora koji također imaju svoje zahtjeve prema njima kao i režim koji ih plaća. Onaj tko plaća, taj diktira sadržaje koji se objavljuju. Zato komunikacijski stručnjaci i kažu da su mainstream mediji postali najobičnije PR službe režima i korporacija s kojima je režim u sprezi.

Društvene mreže pokazale su se kao Trojanski konj iliti kukavičje jaje u rukama građana željnih slobode govora i izražavanja. Sada nam se svima to obilo o glavu. Nikada ni na trenutak nismo smjeli pomisliti kako sada postoji mjesto kao što je virtualni svijet gdje ćemo se napokon moći slobodno izražavati i dijeliti jedni s drugima svoja razmišljanja. Sada smo vidjeli da je virtualni svijet prijevara. Nema tamo nimalo slobode. Slobodan si objaviti kako si sretno stigao u Zagreb, Los Angeles, London, kako si jeo finu večeru ili bio na izletu, ali pokušaj nešto reći o svijetu u kojem živimo i kritički se osvrnuti na voditelje parade…, pa ćeš vidjeti koliko si slobodan.

Nitko tamo ne može samo tako nešto objaviti što se tiče komentiranja društva, vremena i svijeta u kojem živimo, a da ne bude sankcioniran. Stroža kontrola nikada nije postojala. Tehnologija u trenu blokira sve što sustav smatra nepodobnim za provođenje svoje diktature. To je jednostavno tako i tko to ne vidi je slijep pored zdravih očiju. Na društvenim se mrežama danas bez cenzure mogu objavljivati samo dosadni ‘selfiji’, bajkovite destinacije i lokacije, slapovi, rijeke, morska obala, planine, cvijeće, ptice, mačke, psi i sve ostale životinje, puhanje svjećica na nečijem rođendanu, nečije rođenje, nečija smrt, pokoji obiteljski zagrljaj, pokoja neformalna fotka s prijateljima i to je to. Sve ostalo je pod debelim povećalom. U to budite uvjereni.

U prvoj pandemijskoj godini, kada je val pandemije jenjavao, a nezadovoljstvo mjerama raslo, njemačka vlada sazvala je tajni sastanak s najvećim društvenim mrežama – Facebookom (uključujući Instagram, sada preimenovan u Metu) i Googleom (uključujući YouTube). To je više nego skandalozno. 

Pitamo se – zašto se radilo o tajnom sastanku? I, zašto im je bilo toliko stalo do cenzure svega što bi se kosilo s glavnim narativom? O čemu se ovdje radi? Kakav se to sustav uvodi na mala vrata? Onako, potiho, potajno, ali vrlo ustrajno? Nova digitalna diktatura? Od tobožnje slobode govora na društvenim mrežama doći ćemo do kompletne digitalne diktature.

Sjetimo se danas našeg prvotnog oduševljenja društvenim mrežama kada su nam tek bile postale dostupne. Mislili smo – sada napokon imamo slobodu izražavanja. Eto koliko je imamo. Koliko je ono milijuna kuna, odnosno eura planirano za još jaču cenzuru? Ne želim se ni sjetiti. Prestrašno. Koja prevara. Koja laž. Zuckerberg je najobičniji potkupljivi lažov i prevarant. I on i svi oni koji s njim održavaju tajne sastanke i potpisuju tajne ugovore o cenzuri na Facebooku. Dno ste dna. Svi, koliko vas god ima u toj kaljuži digitalne diktature. Potkupljive ste ulizice bez duše. Za novac biste doslovno dušu prodali vragu. I još se hvalite svojom potkupljivošću. Sramite se!

Vama je sve dezinformacija osim vas samih. Vi ste jedina informacija, zar ne? Svi mi ostali smo za vas hodajuće dezinformacije. Ako ste vi ta “relevantna informacija”, onda ćemo s ponosom biti dezinformacija, odnosno nešto suprotno vama, jer ne pripadamo istom sustavu vrijednosti. Ako već živimo u svijetu izokrenutih vrijednosti, neka vam. Vi etiketirajte, a mi ćemo nastaviti tragati za istinom, unatoč i usprkos vašim lažima, prijevarama i obmanama običnih ljudi koji su dovoljno hrabri da još uvijek vjeruju u slobodu govora i svijet bez okova i ograda. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp