Novi pravilo u Argentini – Ako želite novu SIM karticu, morate dati biometrijske podatke

Novi pravilo u Argentini – Ako želite novu SIM karticu, morate dati biometrijske podatke

Ako ste u Argentini i cijenite sigurnost i privatnost svojih najosjetljivijih osobnih biometrijskih podataka – zadržite tu SIM karticu koju imate, jer sada pravila nalažu da se za dobivanje nove morate podvrgnuti obveznom prepoznavanju lica.

Zapovijed o prelasku na obveznu biometriju za korištenje SIM kartice stigla je od Nacionalnog tijela za komunikacije (Enacom) i odnosi se na sve mobilne operatere.

Vlasti opravdavaju odluku time da će povećati sigurnost, posebno u vezi s krađom identiteta i hakiranjem SIM kartica.

Zamjena SIM kartica nije ništa novo, ali čini se da je ono što je Enacom potaknulo na akciju sada činjenica da je nekoliko visokih dužnosnika nedavno bilo meta takvih napada, uključujući ministra sigurnosti i pravosuđa Buenos Airesa, Marcela D’Alessandra.

I iz tog razloga, sada će cijelo stanovništvo morati dostaviti biometrijske podatke tijekom procesa verifikacije prilikom dobivanja SIM kartice. 

Također je činjenica da od tisuće pritužbi povezanih sa sigurnošću koje telefonski operateri u Argentini primaju svaki mjesec, samo 0,05% ima veze sa zamjenom SIM kartice.

Metoda hakiranja uključuje podnošenje lažne žalbe operateru o izgubljenoj ili ukradenoj kartici koju je potrebno deaktivirati. Tvrtka tada aktivira praznu SIM karticu koju imaju prevaranti. Na taj način preuzimaju preneseni telefonski broj.

Rizici za žrtvu su očito ogromni – od gubitka kontrole nad njihovim društvenim računima i računima za razmjenu poruka do bankovnog računa. Trenutačni postupak provjere koji koriste mobilni operateri smatra se slabim.

Barem u Argentini, jedino rješenje koje bi vlasti mogle naći je agresivno – uvođenje biometrije.

Tvrtke će sada implementirati brojne nove korake verifikacije temeljene na ovoj tehnologiji. 

Očekuje se da će detalji biometrijskog sustava koji će biti u uporabi biti objavljeni do kraja mjeseca siječnja 2023. godine.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp