Rast ruskog izvoza električne energije u Aziju

Rast ruskog izvoza električne energije u Aziju

Ruski energetski gigant Inter RAO povećao je isporuke struje Kini i Mongoliji do rekordnih količina prošle godine, izjavio je u srijedu izvršni direktor kompanije Boris Kovalčuk.

Prošle godine zaustavljen je izvoz električne energije iz Rusije u EU. Inter RAO je tada javio da potrošači ne mogu platiti kompaniji isporučenu struju zbog zapadnih sankcija Rusiji.

“U potpunosti smo obustavili komercijalne isporuke električne energije u zemlje Europske unije počevši od lipnja 2022. Istovremeno smo značajno povećali izvoz u Kinu i Mongoliju”, rekao je Kovalčuk na sastanku s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.

Dodao je da je kompanija postavila “povijesni maksimum” u 2022. za isporuke električne energije ovim zemljama.
Ranije je ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio da je opskrba električnom energijom Kine i Mongolije prošle godine značajno porasla.

„Možemo govoriti o rastu izvoza električne na istok, odnosno da je ukupan izvoz u Kinu i Mongoliju narastao za 20%, a do kraja godine će doći do porasta od oko 16 % u Kinu“, izjavio je ministar.

Ruski energetski gigant snabdijeva Kinu strujom iz Dalekoistočne regije Amur pod dugoročnim ugovorom “cash and carry”. Podaci Inter RAO-a pokazuju da je isporuka električne energije Kini prošle godine iznosila 3,97 milijardi kWh, što je 29,9 % više nego 2020. godine. Izvoz u Mongoliju u 2021. narastao je na 0,49 milijardi kWh, što je 55,9 % više na godišnjem nivou. Potrošnja električne energije u Kini porasla je u mjesecu prosincu zbog povećane potražnje u hladnijem vremenu.

Izvor: logicno.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp