Dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a: Trupe trebaju obuku o dezinformacijama na internetu

Dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a: Trupe trebaju obuku o dezinformacijama na internetu

Christopher P. Maier je pomoćnik ministra obrane za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta (SAD). Među njegovim odgovornostima su sve specijalne operacije, neregularno ratovanje, protuterorizam i pitanja politike informacijskih operacija te nadzor posebnih administrativnih pitanja specijalnih operacija, u ime tajnika. Nevjerojatno, ali istinito, sada se i Ministarstvo obrane SAD-a počelo baviti tzv. ‘dezinformacijama’, smatrajući ih ozbiljnom prijetnjom. A, svi znamo da danas baš sve može biti proglašeno dezinformacijom i da se ta borba protiv dezinformacija zapravo koristi kao izgovor za provođenje najgore moguće cenzure. 

Američke vlasti i mnoge druge vlade diljem svijeta – uključujući “transnacionalne” grupe poput WEF-a – već neko vrijeme udaraju u bubanj o ozbiljnoj opasnosti od dezinformacija, a ta buka postaje sve glasnija i glasnija.

S jedne strane, nema sumnje da dezinformacije mogu biti štetne – ali isto tako nema sumnje da se nisu pojavile samo u posljednjih nekoliko godina, pa se žestoko inzistiranje na pronalaženju novih načina za “borbu” protiv njih čini čudnim.

Nažalost, također nema sumnje da se ovaj “rat protiv dezinformacija” često koristi kao zgodna izlika za ograničavanje slobode govora ili sudjelovanje u otvorenim činovima cenzure. A prilično iznenadna i prevelika reakcija na moguću štetu često se opravdava “usponom društvenih medija” (unatoč činjenici da je ovo još jedna stvar koja se tek počela događati.)

Imajući sve ovo na umu, ne čudi što je “panika zbog dezinformacija” zahvatila Ministarstvo obrane.

Prema riječima pomoćnika ministra obrane za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta, Christophera Maiera, prijetnja od strane dezinformacija je “ozbiljna” i odnosi se na “sve razine oružanih snaga”.

Maierovo objašnjenje za ovakvu reakciju na moguću štetu je “rast društvenih medija”, prema National Defense Magazinu.

Ovaj dužnosnik obrane priznaje da su kampanje dezinformiranja postojale u prošlosti, ali očito im društveni mediji sada daju neke “super moći”.

Obraćajući se panelu organiziranom na Simpoziju o specijalnim operacijama/sukobima niskog intenziteta Nacionalnog obrambenog industrijskog udruženja, Maier je govorio o “protivnicima” koji, prema njemu, shvaćaju da njihove dezinformacije dobro funkcioniraju kada ciljaju niže razine vojnog i sigurnosnog aparata, a ne njihova vodstva.

I tako je Ministarstvo obrane počelo “educirati” trupe o tim prijetnjama, uključujući objavljivanje dokumenta pod nazivom “Službena uporaba društvenih medija u javne svrhe”, koji, između ostalog, daje upute o tome kako prijaviti ono što se smatra lažnim ili lažni račun.

 

Izvor: National DEFENSE
Vojnici trebaju obuku o informacijskim prijetnjama, kaže dužnosnik

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp