Nedugo nakon što je korupcijski skandal u toj zemlji postao javan: Još milijarda pomoći od MMF-a stiže Ukrajini

Nedugo nakon što je korupcijski skandal u toj zemlji postao javan: Još milijarda pomoći od MMF-a stiže Ukrajini

Ukrajina bi od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebala dobiti još 16 milijardi dolara. Ovo se događa nedugo nakon smjene niza korumpiranih državnih službenika. Savršen trenutak? Ali novac nije dostupan bez jamstava drugih zemalja, jer Kijev teško da će moći servisirati dug.

Je li smjena niza visokih državnih službenika zbog korupcije bila samo PR trik kako bi se zadržao dotok više novca iz inozemstva u najkorumpiraniju zemlju Europe? Moglo bi se gotovo i pomisliti. Prema izvješću “ Bloomberga ”, samo nekoliko dana nakon korupcijskog skandala, Međunarodni monetarni fond planira uspostaviti takozvani “bailout paket” (tj. novi dug) za Ukrajinu.

Sveukupno bi to trebalo biti do 16 milijardi dolara u razdoblju od tri do četiri godine. 
U prvoj godini trebalo bi, dakle, biti pet do sedam milijardi dolara koje bi pritekle rukovodstvu u Kijevu. Sukladno tome, odluka bi mogla biti donesena već u ožujku, a prvi novac mogao bi poteći već u travnju.

Međutim, MMF također ima neke zahtjeve. Na primjer, zemlje G7 morale bi podržati paket, a druge zemlje također bi morale dati jamstvo za enormni dug Ukrajine. Jer i MMF je svjestan da će Kijev u idućih nekoliko godina teško uopće moći financirati servisiranje duga. Dakle, sada treba marljivo raspodijeliti novac, koji ionako na kraju moraju platiti druge zemlje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp