Odbor Zastupničkog doma Kongresa glasovat će o zabrani TikToka u SAD-u

Odbor Zastupničkog doma Kongresa glasovat će o zabrani TikToka u SAD-u

Povjerenstvo za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa planira u veljači ove godine održati glasovanje o prijedlogu zakona čiji je cilj blokiranje popularne kineske aplikacije TikTok u SAD-u.

Mjera, koju je planirao predsjedavajući panela, republikanac Michael McCaul, dala bi Bijeloj kući pravne alate za zabranu TikToka zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost SAD-a. “Zabrinutost zbog toga što ova aplikacija daje kineskoj vladi ‘stražnji ulaz’ u naše telefone”, izjavio e McCaul za Bloomberg News

Bivši predsjednik Donald Trump je 2020. godine, kada je bio na vlasti, pokušao blokirati nove korisnike da preuzimaju TikTok i poduzeti druge akcije koje bi učinkovito blokirale upotrebu aplikacije u SAD-u, ali je izgubio niz sudskih bitki oko te mjere.

Bidenova administracija u lipnju 2021. godine službeno je odustala od tog pokušaja. Zatim je u prosincu 2022. godine republikanski senator Marco Rubio predstavio dvostranački zakon o zabrani TikToka, koji bi također blokirao sve transakcije bilo koje društvene mreže u ili pod utjecajem Kine i Rusije.

No, zabrana aplikacije popularne među tinejdžerima mogla bi naići na prepreke u Kongresu, a trebalo bi joj 60 glasova u Senatu.

Već tri godine TikTok – koji ima više od 100 milijuna korisnika u SAD-u – nastoji uvjeriti Washington da se osobnim podacima američkih građana ne može pristupiti i da njihovim sadržajem ne može manipulirati Komunistička partija Kine ili bilo tko drugi pod utjecajem Pekinga.

TikTok nije odmah odgovorio na ove vijesti, ali je ranije o naporima Kongresa da ga zabrani rekao: “Zabrinjavajuće je da su neki članovi Kongresa, umjesto da potaknu upravu da zaključi reviziju nacionalne sigurnosti TikToka, odlučili pogurati politički motiviranu zabranu koja neće učiniti ništa za unapređenje nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država.”

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp