Trump upozorava da dolazi ‘Treći svjetski rat’

Trump upozorava da dolazi ‘Treći svjetski rat’

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je da je Bidenova administracija uvelike povećala šanse za izbijanje 3. svjetskog rata s Rusijom.

Od ruske operacije u Ukrajini, Bidenov administrator opskrbio je Ukrajinu s 25 milijardi dolara vojne pomoći.

U potezu koji će sigurno eskalirati posrednički rat SAD-a s Rusijom, Biden je nedavno pristao poslati 31 američki tenk Abrams u Ukrajinu:

Predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da Sjedinjene Države šalju 31 tenk Abrams u Ukrajinu u svom ratu protiv Rusije.

SAD će također osigurati potrebnu obuku i zalihe potrebne za rad i upravljanje ovim tenkovima, rekao je.

Slanje tenkova će “pojačati kapacitet Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne svoje strateške ciljeve” jer su oni “najsposobniji tenkovi na svijetu”, rekao je Biden.

“O tome se radi — pomoći Ukrajini u obrani i zaštiti ukrajinske zemlje. To nije ofenzivna prijetnja Rusiji, nema ofenzivne prijetnje Rusiji”, rekao je predsjednik.

Trump je odmah komentirao nesmotrenost takve eskalacije s Rusijom od strane sve očajnijeg Bidena:

Kao što je Darren Beattie iz Revolver Newsa naglasio tijekom nedavnog telefonskog razgovora s predsjednikom Trumpom, jedan od razloga zašto režim mrzi predsjednika Trumpa je to što je on prvi stanar Ovalnog ureda u desetljećima koji nije započeo nove ratove – nema novih ratova znači da nema novih vila za lobiste za njihove posebne interese koji rade u ime američkih obrambenih izvođača.

Bidenova odluka da pošalje američke tenkove u ukrajinsko-ruski rat još je smješnija kada se pogledaju detalji dogovora. Prema korisnom izvješću New York Timesa, svi Bidenovi vojni savjetnici preporučili su da se ne šalju američki tenkovi jer bi bili manje učinkoviti na bojnom polju i logistička noćna mora za transport sve do Europe. Da su zapadne/NATO sile uopće morale poslati tenkove, europski (njemački) tenkovi bili bi daleko prikladniji. Nijemci su zapravo odbili poslati svoje tenkove iz razumljivog straha da će izgledati eskalacija protiv Rusije bez pune potpore Sjedinjenih Država.

Najava predsjednika Bidena u srijedu da će poslati tenkove M1 Abrams u Ukrajinu došla je nakon tjedana napetih zakulisnih pregovora s njemačkom kancelarkom i drugim europskim čelnicima, koji su inzistirali na tome da je jedini način da se otključa protok teškog europskog naoružanja za Sjedinjene Države. Države da pošalju svoje tenkove.

Njegova odluka, koliko god nevoljka, sada otvara put za isporuku tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 Ukrajini za dva ili tri mjeseca, koje će osigurati nekoliko europskih zemalja. Iako je nejasno hoće li to što predsjednik Volodymyr Zelensky sada planira vratiti teritorij koji je zauzela Rusija napraviti odlučujuću razliku u proljetnoj ofenzivi, to je posljednja u nizu postupnih eskalacija koje su pogodile Sjedinjene Države i njihove NATO saveznike bliže izravnom sukobu s Rusijom.

U intervjuima su europski i američki dužnosnici priznali da bi prije tri mjeseca bilo nezamislivo da bi g. Biden, njemački kancelar Olaf Scholz i čelnici drugih europskih naroda doprinijeli takvom teškom naoružanju. Ali tijekom vremena, tvrdili su, bojno polje se promijenilo i vjerovali su da je smanjena prijetnja da će predsjednik Vladimir V. Putin posegnuti za taktičkim nuklearnim oružjem da uništi ukrajinske snage.

Bidenova eskalacija oslanja se na pretpostavku da je sada manje vjerojatno da će Rusi koristiti taktičke nuklearne bombe — što je doista velika pretpostavka. Članak dalje opisuje politiku uključenu u uvjeravanje očito u početku nevoljkog Bidena da uloži sve u potporu američkih tenkova. Nekoliko dužnosnika Pentagona objasnilo je logističku noćnu moru korištenja američkih tenkova, unatoč njemačkom inzistiranju na tome:

Samo prošli tjedan g. Austin je odbacio ideju o slanju tenka Abrams, a njegovi suradnici rekli su da je njegov dugi rep vozila za opskrbu i popravak presložen da bi nategnute ukrajinske snage mogle djelovati.

Dužnosnik broj 3 u Pentagonu, Colin H. Kahl, rekao je prošli tjedan da je “tenk Abrams vrlo kompliciran dio opreme”, dodajući, “ne bismo trebali Ukrajincima davati sustave koje oni ne mogu popraviti, oni mogu ‘ne mogu izdržati i to si, dugoročno gledano, ne mogu priuštiti, jer nije od pomoći.”

Ali obećavajući tenkove Abrams – za koje je John F. Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da će trebati “mnogo mjeseci” da ih General Dynamics izgradi – g. Biden je mogao dati g. Scholzu političko pokriće da ranije pošalje tenkove Leopard. Odluka Njemačke otvorila je put Španjolskoj, Poljskoj i Finskoj da učine isto, a Norveška će vjerojatno sljedeća najaviti sličan doprinos.

Ali g. Biden je očito bio osjetljiv na sugestiju da ga je na odluku prisilio jedan od njegovih najbližih saveznika. On je to pitanje opisao kao pitanje očuvanja jedinstva. “Htjeli smo biti sigurni da smo svi zajedno”, rekao je Biden.

Europski Leopardi, iako dolaze u mnogim verzijama koje koriste različite vrste streljiva, smatraju se lakšim i okretnijim od tenkova Abrams i prikladnijima za nadolazeću protuofenzivu. To će zahtijevati od ukrajinskih snaga da probiju linije rovova koje su iskopali Rusi, što je situacija sličnija ratištima u Europi iz Prvog svjetskog rata – za koje je tenk i izumljen.

Ako Njemačka želi i dalje biti vazalna država Sjedinjenih Država, njihovo stajalište je da svaka smislena eskalacija proxy rata s Rusijom mora biti optički povezana sa Sjedinjenim Državama. Na kraju su ti politički razlozi pobijedili

Rusi su na to gledali drugačije, što nikoga nije iznenadilo. Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov, proveo je veći dio dana na društvenim mrežama sugerirajući širu američku zavjeru, rekavši da je “sve u američkom ‘proxy-ratu’ s našom zemljom”.

I Biden i Scholz bili su zabrinuti zbog proxy-ratnih slika, iako iz različitih razloga. Gospodin Biden zabrinut je zbog eskalacije; u privatnim razgovorima, Scholz je iznio slučaj da bi čak i osam desetljeća nakon Drugog svjetskog rata europskim narodima bilo neugodno vidjeti njemačke tenkove kako tutnje u bitku – čak i u cilju oslobađanja ukrajinskog teritorija.

Nakon prošlotjednog poziva s Scholzom, koji još uvijek pronalazi svoje uporište kao čelnik najveće sile zapadne Europe, Biden je počeo popuštati. Rekao je Pentagonu da ostavi po strani svoje brojne prigovore da tenk Abrams nije prikladan za potrebe Ukrajine, te da je pretežak za rukovanje i održavanje za njezine opterećene snage.

Bio je to trijumf političke računice nad logističkim problemima. Pentagonu nije imalo smisla prolaziti kroz logističke glavobolje slanja najnaprednijih tenkova zemlje u Ukrajinu kada su u blizini bili vrlo sposobni njemački tenkovi Leopard koji su mogli brže stići do Ukrajine i djelovati učinkovitije.

“Sviđalo se to vama ili ne, to znači da Sjedinjene Države ostaju ljepilo koje drži NATO i Europu zajedno”, rekao je Peter Juul, analitičar nacionalne sigurnosti u biltenu The Liberal Patriot. 

Na kraju dana, Sjedinjene Države ovdje odlučuju. Nadajmo se da će Biden nekako poslušati Trumpovo upozorenje i da će hladnije i mudrije glave spriječiti ratnu stranu da američke tenkove uvuče u ono što bi moglo postati Treći svjetski rat.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp