Mađarski premijer Viktor Orban – EU je postala dio rata

Mađarski premijer Viktor Orban – EU je postala dio rata

Mađarski premijer Viktor Orbán upozorava da su zapadni saveznici postali “dio rata” šaljući Kijevu “sve modernije” oružje.

Poljska će u Ukrajinu poslati 60 glavnih borbenih tenkova PT-91 Tvardi uz prethodno najavljenih 14 tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i više od 200 drugih tenkova isporučenih 2022. godine.

Dok EU istražuje načine za osnivanje posebnog tužiteljstva koje bi pomoglo u istrazi “ruskih ratnih zločina” u Ukrajini.

Također je objavljeno da će ekonomske sankcije Rusiji ostati na snazi ​​do 31. srpnja.

Europska unija istražuje načine za osnivanje posebnog tužiteljstva koje bi pomoglo u istrazi ruskih ratnih zločina u Ukrajini, dok odvojeni pregovori o posebnom međunarodnom sudu za kažnjavanje zločina agresije ostaju zaglibljeni u pravnim sukobima.

Potezi za uspostavu ureda, koji bi u početku imao zadatak pomagati Ukrajini u prikupljanju dokaza o ruskom nasilju, dobili su široku potporu zemalja EU-a ovog tjedna, rekli su ljudi upoznati s razgovorima.

Orban osuđuje saveznike koji sve dublje ulaze u rat
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su ukrajinski saveznici postali dio rata povećanjem vojne potpore Kijevu. Mađarska je, nasuprot tome, “izbjegla ulazak u rat” tako što nije izravno isporučila oružje, iako je Budimpešta osigurala financijsku pomoć i nije stavila veto na financiranje kupnje oružja EU za Kijev.

“Ako šaljete oružje i financirate godišnji proračun jedne od zaraćenih strana i razmišljate o slanju još oružja, što više modernijeg, onda možete govoriti što hoćete, vi ste dio rata”; upozorio je Orban u intervjuu na državnom radiju u petak, pozivajući umjesto toga na mirovne pregovore.

“Počelo je s Nijemcima koji su rekli da su voljni poslati kacige”, izjavio je premijer Orbán.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp