Pozitivan i negativan ego

Pozitivan i negativan ego

Ego moramo imati. On dođe kao dodatak na naš um. Kao zaštita ili kao razarač pozitivnog promatranja i prosuđivanja. Pozitivni i negativni ego su potpuno suprotni i imaju suprotne efekte. Slično bankovnom računu. Sa sličnim posljedicama.

Pozitivan ego nas održava u stanju “držim do sebe”. On nije nametljiv i ne ulazi u tuđe sfere. On pokaže čovjeku koja je prava mjera uslužnosti drugim ljudima i ne traži da mu se to vraća u obliku usluga ili slatkorječivosti. On ne traži čak ni “hvala”, ali prepoznaje zahvalnost. I čovjek koji je u zoni pozitivnog ega osjeća zahvalnost kad su mu drugi zbog nečeg zahvalni. Tu ga ego neće ometati i sputavati.

 

Negativni ego je čista suprotnost. On napuhne čovjeka kao purana koji se pokazuje drugim puranima. Šepuri se sa svojim perjem, krilima i repom pred drugima, iako drugi purani imaju sve to potpuno isto. A purice to doživljavaju onako koliko im je mozga stalo u lijepe male glavice.

 

Negativni ego traži kavgu i svađu, dokazivanje i rušenje energija drugih ljudi. Čovjek s negativnim egom radi usluge drugim ljudima iz dva razloga: da sebe dokaže pred drugima ili da može izvući neku osobnu korist. Takav čovjek voli publiku, ovacije, hvaljenje i slavljenje njega kao fantastične osobe. Čovjeka s negativnim egom zapravo i nije briga za druge. Voli da se vidi kako je on nešto za nekoga dobro napravio, jer želi da mu se svi dive (ti si fantastičan, kralj, carica, nenadmašiv…). To mu je jedna od osnovnih hrana za svoju taštinu, a srce i dalje ostaje gladno. On očekuje, uvijek očekuje da mu se usluga vrati. I to onako kako si je on zamislio.

 

Negativni ego je nametljiv, glasan, paradirajući, nezasitan i željan vječitog potvrđivanja. Svi mi imamo ego i prelazi nam iz pozitivne zone u negativnu i obrnuto, ovisno o tome koliko nam je u datom trenutku otvoreno srce.

 

Srce je kontrolor, osvježivač, mjerač i zaustavljač ega. On ga može držati u pozitivnoj zoni, ugodnoj čovjeku i onima koji mu se nađu u blizini. Srce je ključ i trebamo ga upotrebljavati.

Bez njega se uništavaju i razaraju mnoga vrata. I ostaju i dalje zatvorena.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp