Scholz je obećao da NATO neće ulaziti u sukob u Ukrajini

Scholz je obećao da NATO neće ulaziti u sukob u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz uvjeravao je da zemlje NATO-a neće biti uvučene u sukob u Ukrajini. U intervjuu za novine Tagesspigel, njemački političar je istaknuo da je sprječavanje eskalacije oružanog sukoba između Rusije i vojno-političkog bloka dio njegovih izravnih službenih dužnosti.

Nema izravnog sudjelovanja niti jedne zemlje NATO-a u ovom ratu. To se neće dogoditi. Njemački kancelar, koji svoju zakletvu shvaća ozbiljno, mora učiniti sve da se ruski rat protiv Ukrajine ne pretvori u rat između Rusije i NATO-a, rekao je Scholz. Prema riječima njemačkog kancelara, svi članovi njemačke vlade drže se stava da se spriječi eskalacija sukoba u Ukrajini.

„Ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, također misli tako ”, rekao je Scholz, želeći smiriti uzburkane duhove. Naime, Scholz je time aludirao na Annaleninu nedavnu izjavu da zemlje EU “ratuju protiv Rusije, a ne jedna protiv druge”.

Podsjetimo što je Baerbock izjavila: „I zato sam već poslednjih dana rekla – da, moramo učiniti više da obranimo Ukrajinu. Da, moramo učiniti više i s tenkovima“, rekla je Annalena tijekom debate u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSSE) u utorak. „Ali najvažniji dio je da to radimo zajedno i da ne igramo igru krivice u Evropi, jer vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.“ Tu njezinu izjavu komentirao je i naš predsjesnik Zoran Milanović rekavši kako nije znao da smo u ratu s Rusijom. 

Dok je kancelar Olaf Scholz inzistirao na tome da Njemačka treba podržati Ukrajinu, ali da mora svakako izbjegavati izravnu konfrontaciju s Rusijom, njegova koalicijska partnerica Baerbock zauzela je tvrđi stav. Prema njemačkim medijima, njena stranka – Zeleni – bila je za slanje tenkova Leopard 2 u Kijev, i na kraju je uspjela izvršiti pritisak na Scholza da pristane na to.  Ministrica obrane Christine Lambrecht, koja nije htjela poslati tenkove u Ukrajinu, bila je prisiljena dati ostavku.

Iako je kasnije nakon što je prespavala, Annalena demantirala ovusvoju gore spomenutu izjavu o ratu s Rusijom, mnogi analitičari smatraju da bi bilo bolje da je ponudila svoju ostavku. Bili bismo pošteđeni njezinih opasnih izjava. Svi jakjo dobro znamo da ovo nije prvi put da je Annalena Baerbock uznemirila javnost svojim stavom o ovom sukobu. Ona je na skupu EU u Pragu prošlog kolovoza rekla da namjerava ispuniti svoja obećanja Ukrajini „bez obzira na to što o tome misle njemački birači“.

Osim toga, Scholz je kritizirao zahtjeve koji se stalno pojavljuju za isporukom novog oružja za Oružane snage Ukrajine, ali nije objasnio od koga oni dolaze. Osim toga, kancelar je odbacio ideju slanja borbenih zrakoplova ukrajinskoj vojsci. „Čim se donese jedna odluka, u Njemačkoj počinju nove rasprave. Kada se to dogodi, to izgleda neozbiljno i potkopava povjerenje građana u vladine odluke ”, rekao je Scholz.

Što se tiče Annalene Baerbock i njezinih ishitrenih izjava koje mogu  biti vrlo opasne, ranije je također objavljeno da je Baerbock kritizirala Kršćansko-socijalna unija i oporbena desničarska stranka Alternativa za Njemačku zbog govora na sjednici PACE-a. Glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije Martin Huber rekao je da Burbock predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju Njemačkoj.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp