Šef SZO-a poručio: “Pandemija” još uvijek nije gotova, program cijepljenja ide dalje

Šef SZO-a poručio: “Pandemija” još uvijek nije gotova, program cijepljenja ide dalje

Epidemija covida i dalje je globalna zdravstvena hitnost, rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izdao je u ponedjeljak upozorenje i rekao da bi zemlje trebale nastaviti s cijepljenjem i poticati ljude na cijepljenje.

Ipak, priznao je da je pandemija na “prijelaznoj točki”.

Govoreći na otvaranju godišnjeg sastanka izvršnog odbora WHO-a, glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus priznao je da “nema sumnje da smo sada u puno boljoj situaciji” nego prije godinu dana – kada je to bila vrlo prijenosna verzija Omicron. vrhunac, ali to ne znači da bi itko trebao odustati.

Unatoč ohrabrivanju Svjetske zdravstvene organizacije, globalni otpor obveznim režimima cijepljenja i dalje postoji, a neke zemlje poput Australije promoviraju četvrtu i petu dozu cjepiva. To se događa i u Srbiji, gdje cijepljenje nije uspjelo već kod druge doze koju je primilo manje od 43 posto stanovništva.

Tedros je rekao da je u posljednjih osam tjedana najmanje 170.000 ljudi u svijetu umrlo od korona virusa. Pozvao je na potpuno cijepljenje rizičnih skupina, pojačano testiranje i ranu upotrebu antivirusnih lijekova, širenje mreže laboratorija i borbu protiv “dezinformacija” o pandemiji iz suprotnih izvora.

Upozorenja su stigla samo nekoliko sati nakon što je otkriveno da je britanska vlada koristila vojne resurse za praćenje reakcije javnosti na njezina upozorenja i postupke zatvaranja tijekom vrhunca pandemije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp