Moderna najavljuje mRNA cjepivo za liječenje ‘naglog’ porasta galopirajućih rakova

Moderna najavljuje mRNA cjepivo za liječenje ‘naglog’ porasta galopirajućih rakova

Veliki farmaceutski div Moderna najavio je planove za lansiranje mRNA cjepiva za liječenje iznenadnog porasta galopirajućih rakova koji su se dogodili nakon uvođenja COVID cjepiva.

Tijekom nedavnog Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj, izvršni direktor Moderne Stephane Bancel priznao je da bi “želio imati kapacitet mRNA na svakom kontinentu.”

“Uvođenje mRNA tehnologije je tako zabrinjavajuće”, rekla je Tracy Beanz, suradnica vijesti i urednika za  The HighWire. “Ovo nikada nisu testirali na ljudima prije ožujka 2020., a sada guraju ovu lipidnu nanočesticu u ruke svakog građanina na planetu.”

“I ne žele stati samo s cjepivima protiv [koronavirusa Wuhan] COVID-a”, nastavio je Beanz. “Oni se šire.” Pohvalila se da Moderna planira izdati cjepiva temeljena na mRNA za druga uobičajena zdravstvena stanja poput MERS-a, SARS-a, Marburg virusne bolesti i Zika groznice.

Moderna također razvija cjepiva na bazi mRNA za respiratorni sincicijski virus (RSV) i agresivni tip raka kože.

Cjepivo tvrtke Big Pharma protiv RSV-a već je u fazi 3 probnog testiranja, a podaci koje je objavila tvrtka tvrde da je 83,7 posto učinkovito u sprječavanju umjerenih slučajeva bolesti, koja se definira kao napad RSV-a s dva ili više simptoma. Tvrtka je nadalje tvrdila da je kandidat za cjepivo 82,4 posto učinkovit u rješavanju teškog slučaja RSV-a, definiranog postojanjem tri ili više simptoma.

Moderna se nada da će  Agencija za hranu i lijekove  odobriti cjepivo tvrtke protiv RSV-a do kraja godine.

Tvrtkino mRNA cjepivo protiv raka kože, koje razvija s  Merckom, navodno obećava u fazi 2 ispitivanja.

Podaci koje je objavila tvrtka tvrde da je cjepivo mRNA, kada se koristi u kombinaciji s lijekom za imunoterapiju pod nazivom Keytruda koji prodaje Merck, smanjilo rizik od smrti ili recidiva melanoma kod visokorizičnih pacijenata za 44 posto u usporedbi s liječenjem koje je koristilo samo Keytrudu.

Ispitivanje faze 2 uključilo je 157 sudionika. Zbog svojih takozvanih ranih uspjeha, Bancel se priprema pomaknuti Modernu prema održavanju većih ispitivanja faze 3. Ova ispitivanja uključit će tvrtku u testiranje kombinacije cjepiva i imunoterapije s drugim vrstama raka, a Bancel tvrdi da bi “trebalo djelovati na mnoge vrste tumora, ne samo na melanom”.

Daljnji razvoj mRNA cjepiva također je potaknuo tvrtku na nastavak rasta. Moderna je nedavno najavila da će nastojati zaposliti otprilike 2000 novih zaposlenika ove godine, čime će ukupan broj zaposlenih u tvrtki biti oko 6000 prije 2024. godine.

Uz potporu vlada diljem svijeta i planiranu buru zapošljavanja, Moderna će vjerojatno ubrzati svoj razvoj eksperimentalnih mRNA cjepiva u nadolazećim godinama i na kraju dominirati tržištem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp