Cenzura stiže u Brazil: Usvojen zakon protiv “antidemokratskog” govora na internetu

Cenzura stiže u Brazil: Usvojen zakon protiv “antidemokratskog” govora na internetu

Brazilski ministar pravosuđa i javne sigurnosti Flavio Dino predložio je zakon koji bi regulirao društvene mreže i sadržavao kazne za objavljivanje “antidemokratskih” reklamnih “terorističkih” sadržaja. Prijedlog zakona dio je četiri predložena zakona u “Paketu demokracije”, koji je sastavljen kao odgovor na nerede u glavnom gradu Brazilije kada su se 8. siječnja okupili pristaše bivšeg predsjednika Jara Bolsonara.

Prema priopćenju UOL-a, predloženi zakon regulirao bi “sadržaj koji se smatra terorističkim i krši zakone demokratske države” zahtijevajući od platformi društvenih medija da uklone “antidemokratski” sadržaj bez sudskog naloga i zahtijevajući od njih stvaranje kanala putem koje korisnici mogu prijaviti “uvredljive” sadržaje.

Dino je rekao da su društveni mediji odigrali ulogu u događajima od 8. siječnja. Govoreći na skupu državnih tajništava i članova Ministarstva pravosuđa, Dino se založio za regulaciju društvenih medija jer internet ne bi smio biti teritorij gdje “sve” prolazi.

“Nema slobode izražavanja za one koji čine zločine”, rekao je Dino. “Nema slobode izražavanja za one koji je žele uništiti. Internet ne može biti teritorij za slobodno razmnožavanje kriminalaca”.

Kako je izvijestio Jovem Pan, čiji se novinari suočavaju s istragama nakon što su bili na meti države zbog širenja “dezinformacija”, “Demokracijski paket” uključuje i druge zakone koji se odnose na “gubitak imovine za one koji počine zločine protiv demokratske vladavine prava”.

Konačni prijedlog zakona predviđao bi stvaranje nove garde u brazilskoj Nacionalnoj gardi čiji bi rad uključivao “invazije” i demonstracije poput onih koje su se dogodile 8. siječnja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp