Kreator Gmail-a upozorava: ChatGPT će uništiti Google

Kreator Gmail-a upozorava: ChatGPT će uništiti Google

Popularnost ChatGPT-a, online chatbota koji je izradio OpenAI, potaknula je mnoge ljude da preispitaju opstanak tražilica poput Googlea.

Paul Buckheit, kreator Gmaila, također vjeruje da će Googleovo poslovanje trajati najviše dvije godine, što je napisao u objavi na Twitteru.

Pokrenut u studenom prošle godine, ChatGPT je postao omiljeno odredište za postavljanje pitanja među milijunima korisnika.

Umjesto pružanja odgovora na desetke stranica kao rezultata pretraživanja, ChatGPT odgovara na pitanja u obliku razgovora, što korisniku olakšava postavljanje dodatnih pitanja.

Mnogi su se pitali bi li ovo moglo navući zavjese na Googleov vodeći proizvod, tražilicu, slično kao što je Google učinio na Žutim stranicama prije mnogo godina.

Bliži li se kraj Googlea?

Googleova tražilica uskoro bi se mogla suočiti s krizom.

Kao što je Paul Buckheit objasnio u svom tweetu, tehnologija poput umjetne inteligencije može eliminirati potrebu za stranicama s rezultatima tražilice, na čemu Google zarađuje najviše novca.

Google naplaćuje oglašivačima naknadu za prikazivanje njihovih proizvoda i usluga odmah pored rezultata pretraživanja, povećavajući vjerojatnost da će se pružatelj pronaći, piše web stranica Interesting Engineering.

U 2021. godini tvrtka je ostvarila prihod od preko 250 milijardi dolara, što je njen najbolji prihod u gotovo 25-godišnjoj povijesti.

Međutim, s uvođenjem ChatGPT-a, Google bi brzo mogao biti potisnut u pozadinu jer korisnici traže jednostavnije odgovore s indeksiranih stranica.

Što ChatGPT misli?

S ChatGPT-om koji brzo napreduje u demonstriranju svog širokog spektra mogućnosti, od pisanja poezije do kodiranja, pa čak i polaganja MBA ispita na Wharton School of Business, dobio je dodatnu financijsku potporu od Microsofta u pokušaju da ugradi mogućnosti chatbota u vlastiti preglednik i ukloni Google s prvog mjesta.

Iako bi Microsoft vjerojatno bio sretan vidjeti Google na silaznoj spirali nakon godina dominacije u pretraživanju, sam ChatGPT ne misli da će njegovo postojanje utjecati na Googleov posao, barem kada je pretraživanje u pitanju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp