CDC pokreće istragu o ‘smrtonosnim bolestima uzrokovanim cjepivima protiv COVID-19’

CDC pokreće istragu o ‘smrtonosnim bolestima uzrokovanim cjepivima protiv COVID-19’

CDC pokreće istragu o ‘smrtonosnim bolestima uzrokovanim cjepivima protiv COVID-19’

“Što se tiče izvješća o ljudima koji doživljavaju iscrpljujuće bolesti, svjesni smo ovih izvješća o ljudima koji imaju dugotrajne zdravstvene probleme nakon cijepljenja protiv COVID-a”, izjavio je 26. siječnja dr. Tom Shimabukuro, direktor Ureda za sigurnost imunizacije CDC-a.

“U nekim slučajevima, klinička prezentacija ljudi koji pate od ovih zdravstvenih problema je promjenjiva i nije pronađen nikakav specifični medicinski uzrok za simptome”, dodao je Shimabukuro.

“Razumijemo da je bolest ometajuća i stresna, posebno u takvim okolnostima. Priznajemo da su ti zdravstveni problemi značajno utjecali na kvalitetu života ljudi, a također i na one oko njih. Nadamo se poboljšanju i oporavku te ćemo nastaviti pratiti sigurnost ovih cjepiva i raditi s partnerima kako bismo pokušali bolje razumjeti ove vrste nuspojava.”

Shimabukuro je govorio tijekom sastanka Uprave za hranu i lijekove (FDA) 26. siječnja na kojem se raspravljalo o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19.

Dr. Hayley Gans, profesorica pedijatrije na Medicinskom centru Sveučilišta Stanford, pitala je kako savezne vlasti prate probleme koji su se pojavili nakon cijepljenja i koji možda nisu “podložni” brzoj analizi ciklusa ili jednom od načina praćenja sigurnosti cjepiva.

Shimabukuro je primijetio da svaka osoba, uključujući zdravstvene radnike, može podnijeti izvješća o štetnim događajima Sustavu za prijavu štetnih događaja cjepiva (VAERS), kojim upravlja CDC, “i prihvaćamo sva ta izvješća bez prosuđivanja kliničke ozbiljnosti ili vjerojatnosti štetnih događaja događaj može biti u odnosu na uzročnost.” Drugi sustavi također prate sigurnost izvan brze analize, dodao je.

“Vrlo ozbiljno shvaćamo sigurnost cjepiva”, rekao je Shimabukuro.

Shimabukurovi komentari neobični su među saveznim dužnosnicima, koji nisu bili voljni povezati štetne događaje s cjepivima protiv COVID-19.

Brianne Dressen, koja je bila ozlijeđena AstraZenecinim cjepivom protiv COVID-19, rekla je da je odgovor dobrodošao, ali se zapitala je li dovoljan.

“Ovo je bio potez bez presedana, ali i pažljivo sročen odgovor. Umjesto malog šaputanja na sastanku FDA-e, ovo stvarno treba priopćiti medicinskoj zajednici”, rekao je Dressen, suosnivač grupe za podršku React19, Epoch Timesu u e-poruci. “Rekli su nam te riječi nasamo pa je dobro da su konačno krenuli u pravom smjeru da javno započnu razgovor, ali je li premalo prekasno?”

“Oštećeni Amerikanci više od dvije godine mole te agencije za priznanje. Ova mala izjava trebala se dogoditi davno. Do sada bismo već trebali otvoreno razgovarati i istraživati ​​te reakcije na cjepivo protiv Covida”, dodala je.

Nekoliko događaja potvrđeno

Američki dužnosnici priznali su samo nekoliko ozbiljnih nuspojava uzrokovanih jednim ili više cjepiva protiv COVID-19.

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson uzrokuje kombinaciju niske razine trombocita i zgrušavanja krvi poznatu kao tromboza sa sindromom trombocitopenije, navodi CDC na svojoj web stranici. Cjepiva Pfizer i Moderna uzrokuju teški alergijski šok ili anafilaksiju, kao i vrstu upale srca koja se naziva miokarditis.

CDC i FDA primarno nadziru sigurnost ispitivanjem podataka iz sustava nadzora kako bi vidjeli događaju li se štetni događaji u visokoj stopi.

Obje su agencije uskratile ili odgodile objavu nekih rezultata praćenja.

Stotine događaja zadovoljilo je kriterije sigurnosnog signala u VAERS-u, prema zapisima CDC-a koje je nedavno dobio The Epoch Times. CDC je ukazao na  studije  koje pokazuju da se provode istraživanja na nekim od signala. Također je rečeno da su analize CDC-a napravljene kako bi se potvrdili rezultati analiza koje je provela FDA i da analize CDC-a nisu otkrile “nikakve dodatne neočekivane sigurnosne signale”. FDA je odbila objaviti rezultate svojih analiza. Za evidenciju je 26. siječnja podignuta tužba.

Drugi sustav, nazvan V-safe, sadrži ankete poslane Amerikancima koji su primili cjepivo protiv COVID-19. CDC je znao da se neki ozbiljni događaji poput miokarditisa mogu povezati s cjepivima, ali je odlučio izostaviti te događaje iz anketa, pokazali su novootkriveni dokumenti.

Nicole G., medicinska sestra koja je bila ozlijeđena Pfizerovim cjepivom koje je primila zbog naloga za cjepivo i tražila da se ne koristi njezino puno prezime, rekla je Epoch Timesu u e-poruci da CDC nije dao prioritet sigurnosti pacijenata, ukazujući na kašnjenje u provođenju VAERS analiza i činjenica da primatelji cjepiva nisu bili obaviješteni o štetnim događajima koje vlasti očekuju nakon cijepljenja.

“Cenzura oko cjepiva protiv COVID-a ostavila nas je da patimo i umiremo u tišini s ograničenim pristupom liječenju”, rekla je medicinska sestra.

Dok je Shimabukuro tvrdio da za neke ozljede nakon cijepljenja nije pronađen “specifičan medicinski uzrok”, liječnici su Dressenu, Nicole i drugima dijagnosticirali ozljede od cjepiva, a medicinska literatura povezivala je cjepiva s nizom problema.

Nicole je pozvala CDC da provede plan za promjenu situacije. “Morate učiniti više od nade”, rekla je.

Medicinska sestra govorila je tijekom dijela javnog komentara na nedavnom sastanku, zajedno s više drugih koji su rekli da su bili povrijeđeni cjepivima.

“Jedina stvar koja je više ponižavajuća od gubitka moje tjelesne funkcije je vaše potpuno zanemarivanje ozlijeđenih cjepivom”, rekla je Danielle Baker, jedna od govornica.

CDC i FDA kažu da dobrobiti cjepiva protiv COVID-19 nadmašuju njihove rizike za sve uzraste. To uključuje ažurirana cjepiva koja su odobrena u jesen 2022. bez ikakvih kliničkih podataka i koja bi uskoro trebala zamijeniti stara cjepiva.

“Mislim da je ohrabrujući sigurnosni profil koji smo vidjeli s dvovalentnim pojačivačima, on vrlo dobro odražava izvorno cjepivo”, rekao je dr. Peter Marks, najviši dužnosnik za cjepiva pri FDA-i, tijekom sastanka.

U drugom dijelu sastanka, Shimabukuro je rekao da je vladina identifikacija signala udara za bivalente pokazala da “sigurnosni sustav radi”.

“Mislim da bi javnost i medicinska zajednica trebali biti uvjereni da vlada ima uspostavljene sustave za brzo otkrivanje potencijalnih sigurnosnih problema i njihovu procjenu”, rekao je. “Prioritet nam je pravodobna i transparentna komunikacija.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp