Potpuno ludilo u supermarketima: Kupce obmanjuju prikazivanjem cijena u CO2 umjesto u eurima

Potpuno ludilo u supermarketima: Kupce obmanjuju prikazivanjem cijena u CO2 umjesto u eurima

Ne samo da lanac supermarketa Lidl vrijeđa kupce svojim podilaženjem lijevo-zelenom probuđenom duhu vremena : upitna kampanja REWE-a također je naišla na oštre kritike. Tamo je “Veganuary” ostavio dojam ponosne uštede cijena za veganske proizvode u usporedbi s konvencionalnim varijantama s proizvodima životinjskog podrijetla. No jedina ušteda bila je u “cijeni prikazanoj u CO2” – koja bi inflacijom opterećene građane teško mogla zanimati.

“Sada uštedite 83%”, stoji u oglasu i na odgovarajućim displejima u trgovini. “Umjesto 8,87 samo 1,50”, stoji u slučaju veganskih falafel kuglica. Dizajn odgovara kampanjama sniženja cijena i popusta – međutim, “cijena” nije navedena u eurima, već u vrijednostima CO2. Izjava koju mnogi kupci mogu slobodno zanemariti, jer kada se reklamiraju proizvodi, ljudi se općenito nadaju povoljnim cijenama, a ne klimatskoj propagandi. U svjetlu inflacije to je istinitije nego ikad – ali odgovorni u REWE-u očito više ne mare za potrebe kupaca, radije surfaju na zelenom valu.


Na web-mjestu za Veganuary kampanju jedan je kupac oduševljen:

Kako bi zapravo trebale biti označene cijene hrane ako se uzme u obzir i utjecaj klime? Još uvijek u eurima i centima? Ili naš planet ima drugu valutu kojom plaća naše kupnje? Informacije o emisijama i onečišćenju vjerojatno bi bile realističniji pristup za planet.

U siječnju su umjesto stvarne cijene bile prikazane vrijednosti CO2 za pet proizvoda koji su bili istaknuti na tržištu – i tako ostavljali dojam posebno jeftine ponude. Umjesto uštede od 84 posto, u slučaju reklamiranih povrtno-zobenih okruglica, kupce očekuje više nego dvostruko viša cijena u odnosu na obične polpete: ako mesni proizvod stoji 5,98 eura po kilogramu, jednako je s veganskim “alternativnim” slimom 12,68 eura po kilogramu.

Entuzijazam kupaca je ograničen. Korisnik Facebooka komentirao je odgovarajuću objavu REWE-a riječima: “LGBTQIA+ boje u logotipu, točkice po spolu, ‘veganuary’ i ‘climate’ cijene: vaš marketinški odjel radi malo besplatnog posla u punom budnom načinu rada, zar ne’ to?”

Druga korisnica izjavila je da bi od sada radije kupovala u drugim supermarketima i kritizirala:

Gdje mogu nabaviti ovu novu valutu, CO2e, da je mogu koristiti za plaćanje na blagajni? Možete li ih dobiti na bankomatu? U svakom slučaju, nitko vam ne smije dati eure za robu! Ako je potrebno, osoblje mora ponovno počistiti stvari! Jeste li ikada čuli za Zakon o označavanju cijena? Ovo što radite ovdje je protiv zakona i nadam se da ćete za to dobiti skupe opomene! 

Ostaje za vidjeti hoće li se cijene klime proširiti u budućnosti. U najmanju ruku, treba očekivati ​​da takozvane “ponude” neće ostavljati pogrešan dojam o stvarnoj eurskoj cijeni.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp