Regulator UK-a kaže da je direktor Pfizera dao ‘obmanjujuće i nekvalificirane’ komentare o Covid injekcijama za djecu

Regulator UK-a kaže da je direktor Pfizera dao ‘obmanjujuće i nekvalificirane’ komentare o Covid injekcijama za djecu

Regulatorna agencija Ujedinjenog Kraljevstva proglasila je Pfizer krivim za kršenje tri odjeljka Britanskog farmaceutskog kodeksa prakse.


Tijekom intervjua za BBC emitiranog 2. prosinca 2021., glavni izvršni direktor Pfizera, dr. sc. Albert Bourla, dao je “zavaravajuće” i “nekvalificirane” komentare promičući upotrebu mRNA cjepiva protiv COVID-19 za malu djecu.

Pritužbu protiv Pfizer pharmaceuticala podnijela je Us For Them, “skupina za kampanju koju vode roditelji, 11. prosinca britanskom Upravljanju za lijekove na recept (PMCPA) – regulatoru odgovornom za nadzor promocije lijekova na recept u UK.

U intervjuu za BBC, Bourla je rekao da je na regulatornim agencijama da odluče hoće li odobriti i distribuirati cjepiva djeci mlađoj od 11 godina, ali je mislio da bi “cijepljenje te dobne skupine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi bilo vrlo teško”. dobra ideja,” prema izvješću o slučaju PMCPA objavljenom prošli tjedan.

U to vrijeme britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) nije odobrila nijedno cjepivo protiv COVID-19  za djecu mlađu od 12 godina, pa je komisija zaključila da Bourlini komentari krše kodeks.

Navodeći moguće smetnje u školovanju i mogućnost dugotrajnog COVID-a, Bourla je također rekao: “Dakle, nije bilo sumnje u to da su koristi u potpunosti bile u prilog tome [cijepljenju djece protiv COVID-19].”

Dodao je: “Vjerujem da je to dobra ideja.”

Povjerenstvo je zaključilo da bi ove čvrste izjave mogle navesti javnost na zaključak da nema potrebe brinuti o mogućim nuspojavama ili da dobrobiti cijepljenja nadmašuju rizike, što nisu utvrdile zdravstvene vlasti.

Dana 11. prosinca 2021. UsForThem podnio je svoju pritužbu PMCPA-i navodeći promotivnu prirodu BBC-jevih izvješća i Bourlino nepoštivanje pravila Ujedinjenog Kraljevstva koja reguliraju promociju lijekova.

Nakon što je PMCPA presudila da su Bourline izjave prekršile brojna pravila u kodeksu prakse ABPI-ja, Pfizer se žalio, uključujući i to da su njegove izjave bile “jako nekvalificirane prirode”.

Regulator je također rekao da izjave impliciraju da “nema potrebe za brigom o mogućim nuspojavama cijepljenja kod zdrave djece u dobi od 5 do 11 godina” te da je implikacija “zavaravajuća i ne može se potkrijepiti”.

Žalbeni odbor podržao je pet točaka kršenja triju kodeksa ABPI koji zahtijevaju da informacije i tvrdnje “budu točne, uravnotežene, da ih je moguće potkrijepiti, da ne bude neutemeljene nade u uspješno liječenje i da ne dovode u zabludu u pogledu sigurnosti proizvoda,”.

PMCPA je svoju konačnu presudu objavila 27. siječnja, više od godinu dana nakon podnošenja prvobitne tužbe.

Tijekom tog vremena – u veljači 2022. – Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da se djeci od 5 do 11 godina može ponuditi cjepivo, ali je odbor rekao da preporuka “nije hitna”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp