U gradu Welsu, u Gornjoj Austriji, proširuje se najveća europska farma kukaca

U gradu Welsu, u Gornjoj Austriji, proširuje se najveća europska farma kukaca

Start-up “Insektianer” od 2022. godine prerađuje otpad u vrijedne sirovine u sajamskom gradu Welsu – uz pomoć insekata. U završnoj fazi predviđena je najveća europska farma kukaca na 14.000 četvornih metara. Svaki dan treba reciklirati 100 tona ostataka hrane. To je također reakcija na činjenicu da se u Austriji svake godine baci oko milijun tona hrane. Ali to nema nikakve veze s hranom za insekte, koja se trenutno “svima nama trpa u usta”.

Tvrtka je započela s radom 2022. Krajnji proizvodi iz pogona kružnog gospodarstva su ulja, organska gnojiva i stočna hrana. Odbačena hrana služi kao sirovina. Privremeno konačno proširenje planirano je za 2024. godinu. Tada bi insekti svaki dan trebali razgraditi i pretvoriti 100 tona ostataka hrane.

Poslovna ideja može biti zanimljiva koliko i unosna, ali pokazuje nevjerojatnu rastrošnost našeg društva. Također morate razmotriti koji proizvodi u supermarketima zaista vrijede svoje skupe cijene – jer potrošač naravno plaća i za robu koja se baci. Višak se uračunava u prodajnu cijenu, inače bi se svi ti obrti morali odavno zatvoriti.

Prema medijskim izvješćima, recikliranje u farmi insekata bilo bi jeftinije od zbrinjavanja robe kojoj je istekao rok trajanja i koja nije prodana. Dobivena ulja i masti koriste se u prirodnoj kozmetici. Ostale tvari mogu se preraditi u biodizel. Izmet insekata služi kao organsko gnojivo. Hitin se proizvodi za farmaceutsku industriju. Osim toga, ličinke se prodaju kao stočna hrana. Ovdje možete pronaći pregled proizvoda.

Prema trenutnoj pravnoj situaciji prilično je nemoguće da kukci iz soma dospiju izravno u ljudski prehrambeni lanac. Jer EU odobrenje utječe samo na jednu tvrtku koja ovdje smije isporučivati ​​– vijetnamsku tvrtku “Cricket One”. Ako druge tvrtke žele isporučivati ​​usporedive proizvode, moraju razviti i predati istu znanstvenu dokumentaciju kao Cricket One. Kritičari postavljaju pitanje koliko je ovaj pristup korumpiran da se samo jednoj tvrtki omogući pristup europskom tržištu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp