Nizozemska, Danska i Njemačka kupuju 100 tenkova Leopard 1 za Ukrajinu

Nizozemska, Danska i Njemačka kupuju 100 tenkova Leopard 1 za Ukrajinu

Nizozemska, Danska i Njemačka kupuju 100 borbenih tenkova Leopard-1A5 za Ukrajinu, potvrdila je nizozemska Vlada danas, 7. veljače.

Nizozemsko Ministarstvo obrane priopćilo je da će tenkovi biti kupljeni “izravno od njemačke industrije”. U intervjuu na nizozemskoj nacionalnoj televiziji NOS nizozemska ministrica obrane Kasja Ollongen izjavila je da su tenkovi, nešto stariji model, “definitivno i dalje korisni” za borbe u Ukrajini.

“To je testirani tenk, a s obzirom na to da su u procesu dorade i da se pripremaju za borbe, bit će definitivno korisni za Ukrajince”, rekla je. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošli tjedan da će zemlja primiti 120 do 140 zapadnih tenkova u “prvom valu” isporuka od koalicije 12 zemalja.

Kijev je dobio obećanja Zapada da će isporučiti glavne borbene tenkove kako bi se obranio od ruske invazije punog opsega, a Moskva ulaže goleme napore da postigne postupni napredak u istočnoj Ukrajini. Portugal je u subotu objavio da je spreman slati Ukrajini svoje tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje ne precizirajući broj.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp