Norveška profesorica predlaže da se tijela “mrtvih” žena koriste kao surogat majke

Norveška profesorica predlaže da se tijela “mrtvih” žena koriste kao surogat majke

Anna Smajdor, profesorica filozofije i etike na Sveučilištu u Oslu, predložila je da se tijela žena koje su proglašene “moždano mrtvima” koriste za uzgoj nerođenih beba.

U svom radu pod naslovom: “Gestacijska donacija cijelog tijela”, norveška akademkinja je objavila: “Gestacijska donacija cijelog tijela nudi alternativnu metodu trudnoće za buduće roditelje koji žele imati djecu, ali ne mogu ili ne žele zatrudnjeti.”

Smajdor je također sugerirala da bi čak i muškarci s moždanom mrtvošću “također imali potencijal zatrudnjeti”, što bi povećalo broj potencijalnih donora i ublažilo feminističke brige.

Distopijski članak objavljen je u časopisu Theoretical Medicine and Bioethics krajem prošle, 2022. godine.

Life Site News izvještava: Smajdor tvrdi da bi korištenje žena koje su proglašene “moždano mrtvima” kao domaćina za nošenje djeteta do termina moglo biti održiva i etička opcija u budućnosti.

Već znamo da se trudnoća može uspješno izdržati do kraja kod žena koje su moždano mrtve, izjavila je norveška profesorica. “Nema očitog medicinskog razloga zašto započinjanje takve trudnoće ne bi bilo moguće.”

U svom je članku Smajdor raspravljala o etičkim problemima koji se mogu pojaviti s onim što ona naziva “gestacijskom donacijom cijelog tijela” (WBGD). Ona tvrdi da, ako se prihvati moderna praksa doniranja organa u moždanoj mrtvi, VBGD predstavlja samo “razliku u stupnju” od te prakse.

“VBGD uključuje tretiranje mrtvog tijela pacijenta kao sredstva za postizanje cilja, a ne kao cilj sam po sebi”, rekla je profesorica etike. “Pacijent prelazi iz fokusa medicinske skrbi u skladište tkiva koje se može koristiti za dobrobit drugih.

“Međutim, ovo je već dio našeg procesa doniranja organa”, nastavila je. “Donori organa su gotovo uvijek pacijenti koji su već bili podvrgnuti ventilaciji u sklopu liječenja. Ako se pacijent smatra prikladnim darivateljem organa, ventilacija će se nastaviti zajedno s drugim intervencijama kako bi se organi za transplantaciju održavali u optimalnom stanju.

Profesorica Smajdor zaključuje da “ako VBGD smatramo očito nečuvenim, to sugerira da imamo neka neugodna pitanja na koja moramo odgovoriti o budućnosti kadaverične donacije organa.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp