Pripreme za karbonsku valutu u tijeku: Nigerija uvela ograničenja podizanja novca na 44 dolara tjedno

Pripreme za karbonsku valutu u tijeku: Nigerija uvela ograničenja podizanja novca na 44 dolara tjedno

Svijet se po tiho priprema za uvođenje digitalne karbonske valute koja funkcionira po principu bona za mobitel i ima određeni rok trajanja do kada ga smiješ potrošiti. Pa je tako Nigerija pod izlikom inflacije svojim građanima ograničila podizanje gotovine na 44 dolara tjedno. 

Nigerija je od ponedjeljka, 9. siječnja, službeno obuzdala masovno podizanje gotovine u bankama pod izlikom da ukroti inflaciju.

Nigerijcima će biti dopušteno podizati samo 44 USD tjedno po osobi i 11.000 USD za tvrtke, što je politika koja će vjerojatno utjecati na milijune Nigerijaca, posebno poslovne ljude i gotovinski intenzivne aktivnosti.

Navedeni cilj vlasti je uspjeti ograničiti masu novčanica u optjecaju, kako za kontrolu ilegalnih financijskih tokova i korupcije, tako i za modernizaciju sustava plaćanja poput digitalnog prijenosa novca, mobilnog novca ili opet e-nairua, digitalne naire namijenjene za poduzeća.

U konačnici, cilj je bolja kontrola inflacije. No, kako ističu ekonomisti, masa novčanica u optjecaju predstavlja samo 6% ukupne novčane mase.

Inflacija bi bila bolje kontrolirana, istoichu, ako bi država središnjoj banci vratila svoj golemi dug, koji prema nigerijskom tisku iznosi 48 milijuna dolara.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp