Idemo opet ispočetka: SZO upozorava da nam dolazi pandemija ptičje gripe

Idemo opet ispočetka: SZO upozorava da nam dolazi pandemija ptičje gripe

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi se svijet mogao suočiti s drugom pandemijom u tri godine jer opasnost od ptičje gripe raste.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da je otkriveno da je najnoviji soj prešao s ptica na sisavce, s izvješćima da je soj H5N1 pronađen u vidrama, lisicama i kunama.

Ako soj prijeđe na ljude, svijet bi se mogao suočiti s novom pandemijom.

U međuvremenu, Covid-19 nastavlja se pojavljivati.

Na virtualnom brifingu, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je čelnike da poduzmu mjere i prate virus tamo gdje se sumnja da se pojavio kod sisavaca.

Iako je rizik za ljude i dalje nizak, rekao je, države moraju ostati na oprezu i spremne na bilo kakav ishod.

“U ovom trenutku WHO procjenjuje rizik za ljude kao nizak”, rekao je glavni direktor.

“Ali ne možemo pretpostaviti da će tako ostati i moramo se pripremiti za bilo kakvu promjenu statusa quo.”

Dodao je da WHO nastavlja s izradom planova za nepredviđene situacije i da je u pregovorima s proizvođačima cjepiva u slučaju slučajeva zaraze kod ljudi.

Poznato je da se H5N1 širi na ljude, ali to je rijetko i obično kroz bliski kontakt s mrtvim zaraženim pticama.

Soj H5N1 prvi je put potvrđen u Ujedinjenom Kraljevstvu na farmi peradi u blizini King’s Lynna u Norfolku u studenom, priopćila je vlada.

Trenutačna epidemija opisana je kao najveća ikad u Ujedinjenom Kraljevstvu i pridonijela je tome da uzgajivači peradi izgube 40% svojih jata purana iz slobodnog uzgoja, rekao je Richard Griffiths, izvršni direktor British Poultry Council.

Utvrđeno je da se epidemija proširila na kune na farmi u Galiciji u Španjolskoj u listopadu i od tada je pronađena kod devet sisavaca u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Veterinari su rekli da je pronađeno pet vidri i četiri lisice, a posljednji slučaj prijavljen je prošlog mjeseca u Powysu u Walesu.

Zdravstveni stručnjaci kažu da ljudi moraju ostati na oprezu jer rizik od širenja bolesti na ljudsku populaciju ostaje mogućnost i rizik sve dok se trenutno izbijanje ne stavi pod kontrolu.

Izvješće WHO-a u studenom otkrilo je da je između 2003. (kada je virus prvi put otkriven u Kini) i prošle godine bilo 868 slučajeva ptičje gripe kod ljudi, od kojih je više od polovice (456) bilo smrtonosno.

Ravnatelj politike Kraljevskog društva za zaštitu ptica, Geoff Nott, rekao je u rujnu: “Ozbiljnost situacije i razmjeri utjecaja su bez presedana i vrlo, vrlo zastrašujući.”

“To je velika kriza koja bi se mogla pretvoriti u katastrofu ako ništa ne radimo”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp