Snowden se oglasio nakon otkrića da je CIA zapravo digla u zrak Sjeverni tok

Snowden se oglasio nakon otkrića da je CIA zapravo digla u zrak Sjeverni tok

Čini se da Edward Snowden, koji je razotkrio program masovnog nadzora američke vlade prije deset godina, nije bio uvjeren u oštro poricanje Washingtona u srijedu da on ima bilo kakve veze s dizanjem u zrak oba plinovoda Sjeverni tok.

Eksplozivna priča, koju je ranije tog dana objavio legendarni istraživački novinar Seymour Hersh, opisuje eksplozije iz rujna 2022. kao djelo američkih obavještajnih službi. Poslušno je uključio i odgovore koje je dobio od CIA-e i Bijele kuće, koji su sve demantirali i nazvali priču “potpunom lažnom” i “potpunom fikcijom”.

“Možete li se sjetiti bilo kojeg primjera u povijesti tajne operacije za koju je Bijela kuća bila odgovorna, ali je oštro poricala? Snowden je tvitao u srijedu poslijepodne. “Osim, znate, tih malih ‘masovnih nadzora’

Uključio je uvod iz novinske priče iz travnja 1961. u kojoj je američki državni tajnik Dean Rusk zanijekao da je Zaljev svinja “insceniran s američkog tla”. Rask je također rekao novinarima da je “kubanska afera jedna od stvari koju bi trebali riješiti sami Kubanci”, ali da SAD suosjeća s neprijateljima “komunističke tiranije”.

Suprotno Raskovom poricanju, invazija iz 1961. bila je operacija CIA-e koja je koristila Kubance koji su se protivili vladi Fidela Castra kao topovsko meso. U objavi na društvenim mrežama iz svibnja 2021., američka špijunska agencija pokazala je komemorativni novčić iskovan za “očekivanu (ali nikad ostvarenu) pobjedu u Zaljevu svinja”. Muzej agencije opisao je operaciju kao “neopravdanu katastrofu” koja je završila tako da je većina od 1400 osvajača zarobljena ili ubijena u roku od tri dana.

Osim opisa detalja operacije Sjeverni tok, Hershov članak podsjeća na izjave američkog predsjednika Joea Bidena i podtajnice Victorije Nuland koji sugeriraju da će SAD “stati na kraj” plinovodu koji povezuje Njemačku s Rusijom. Nakon eksplozija, zapadni mediji brzo su optužili Moskvu da je digla u zrak vlastiti plinovod kako bi nekako antagonizirala SAD i njegove saveznike, iako nikada nisu ponudili nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Snowden je rekao da je to referenca na njegovo vlastito iskustvo iz 2013. Bivši zaposlenik CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) objavio je medijima gomilu povjerljivih dokumenata koji dokazuju da je vlada špijunirala Amerikance bez razloga, što je izravno kršenje pravila SAD-a. zakon. Najviši dužnosnici obavještajne službe svjedočili su u Kongresu da to nije bio slučaj, da bi kasnije dokazali svoje krivokletstvo.

Washington je odgovorio optužujući Snowdena za krađu državne imovine i davanje povjerljivih podataka neovlaštenim osobama, između ostalog. SAD mu je također poništio putovnicu i on je pobjegao u Rusiju, gdje je na kraju dobio politički azil.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp