Stravično: Seizmolog najavljuje još jedan snažan potres – Evo gdje će pogoditi

Stravično: Seizmolog najavljuje još jedan snažan potres – Evo gdje će pogoditi

Još jedan potres magnitude 7 mogao bi uskoro pogoditi zapadnu Tursku, upozorava seizmolog Dogan Perinchek, napominjući da bi se to moglo dogoditi svakog trenutka, prema njegovim zapažanjima u Mramorno more.

U intervjuu za RIA News, stručnjak je izjavio da se masivni potresi događaju u regiji oko lučkog grada Canakkale svakih 250 godina.

Posljednji je, prema Perinčeku, bio prije 287 godina, što znači da je “došlo vrijeme”.

“Posljednjih desetak dana primjećujem pojačanu seizmičku aktivnost u Çanakkaleu iz pravca Mramornog mora. Više od deset godina bavim se svakodnevnim praćenjem i analizom seizmičke aktivnosti u zemlji pomoću posebnih karata. “Već tri godine predviđam potres u Canakkaleu”, upozorava seizmolog.

Njegovo upozorenje dolazi nakon niza razornih potresa koji su u ponedjeljak potresli jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju.

Potres magnitude 7,8 nakon kojeg je uslijedio potres magnitude 7,6, praćen desecima naknadnih potresa, na kraju je srušio tisuće zgrada u regiji, ostavljajući tisuće mrtvih i mnogo više ozlijeđenih.

Prema procjeni turskih dužnosnika, broj poginulih u zemlji je trenutno preko 14.000 ljudi, a čak 64.000 je ozlijeđeno. Mnogo ih je više nestalo. U međuvremenu, sirijsko Ministarstvo zdravlja zabilježilo je 1262 smrtna slučaja od srijede.

Svjetska zdravstvena organizacija također je procijenila da bi katastrofa u konačnici mogla utjecati na živote čak 23 milijuna ljudi u regiji, posebice u Siriji, koja već pati od desetljeća dugog oružanog sukoba i raspadajućeg zdravstvenog sustava. kao i opsežne američke sankcije. .

U međuvremenu, spasioci nastavljaju raščišćavati ruševine i tragati za preživjelima. Timovi iz desetaka zemalja pomažu lokalnom stanovništvu u obje zemlje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeno je proglasio sedmodnevnu žalost za žrtvama katastrofe, koju je opisao kao najgoru od 1939. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp