EU se sprema obezvrijediti našu imovinu koja ne zadovoljava EU standarde

EU se sprema obezvrijediti našu imovinu koja ne zadovoljava EU standarde

Dok tako živimo iz dana u dan, EU nam sprema nova neugodna zakonska iznenađenja. Jedno od tih neugodnih iznenađenja zasigurno je i to da se sve starije zgrade i objekti koji ne zadovoljavaju nove energetske regulative, neće moći koristiti nakon 2030. godine. Moćnici se marljivo pripremaju za veliko resetiranje, a koliko će se to resetiranje svidjeti ljudima čija će imovina preko noći biti zakonski obezvrijeđena, a oni na vrlo perfidan način lišeni iste, to ćemo tek vidjeti.

EU trenutno radi na propisima koji osiguravaju izvlaštenje starijih stambenih zgrada. To se odnosi na sve zgrade koje ne ispunjavaju nove standarde energetske učinkovitosti EU-a. Te se zgrade više ne smiju upotrebljavati nakon 2030. godine. To je već za sedam godina. Naravno, nema pravog izvlaštenja. Jednostavno više nemate dozvolu za život u vlastitoj kući ili za iznajmljivanje.

Ta logika neprimjetno slijedi njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka koji na pitanje – očekuje li val insolventnosti krajem ove zime, odgovara, ne ja to ne radim, ali mogu zamisliti da će određene industrije jednostavno prestati proizvoditi na određeno vrijeme. Kako tvrtke ne mogu bankrotirati ako prestanu proizvoditi je zbunjujuće pitanje. Ali, u svakom slučaju, to je sada ista logika s njihovim planovima za nekretnine.

Ako bi kao iznajmljivač posjedujete nekoliko stambenih zgrada, ali ih nije vrijedno energetski obnavljati, tada ih više nećete smjeti iznajmljivati. To znači da više nemate prihoda od iznajmljivanja i vaša nekretnina preko noći postaje praktički bezvrijedna. Banka u kojoj ste dobili hipoteku zahtijevat će je natrag, a vi ste bez novaca i bivate ovršeni.

Sada, naravno, vaša nekretnina nema vrijednost jer više nije iznajmljiva ilI vrijedna daljnjih ulaganja, što za vas znači potpuni gubitak. To je upravo ono što je Mark Carney, posebni izaslanik UN-a za zaštitu klime i financije objavio sredinom prošle godine. Ili ste u skladu s klimatskim inicijativama ili ćete završiti kao klimatska žrtva. Kao investitoru to vam mora biti jasno.

Ako država ne dođe izravno i oduzme vašu imovinu, još uvijek vam može lako zabraniti da je koristite. Oni mogu samo izmišljati zakone kako god žele i morate ih se pridržavati. A, ako to ne možete učiniti, gubite pravo na korištenje svoje imovine. To predstavlja veliki skandal i nepravdu za građane, jer si mnogi vlasnici starijih zgrada ne mogu priuštiti potrebnu obnovu iz financijskih razloga. Svatko tko je ikada renovirao zna da troškove renoviranja vrlo brzo mogu narasti na stotine tisuća dolara, pogotovo kada se radi o većim objektima koji su malo stariji. Na nekim zgradama to niti ne možete učiniti. To naprosto nije moguće.

Izvor: SPIEGEL business, a.i. Financial, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp