Talijanska premijerka Meloni optužila Francusku da ugrožava jedinstvo EU oko Ukrajine

Talijanska premijerka Meloni optužila Francusku da ugrožava jedinstvo EU oko Ukrajine

Premijerka Italije Giorgia Meloni optužila je Francusku da ugrožava jedinstvo Europske unije po pitanju Ukrajine zbog održane francusko-njemačke večere s ukrajinskim predsjednikom u Parizu na koju nisu bili pozvani ostali europski saveznici. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreli su se u srijedu navečer uoči summita EU. 

Nacionalistička talijanska čelnica rekla je da je večera u Parizu “neprimjerena” i udvostručila je svoje kritike u petak, kada je izjavila da je ključno da blok s 27 članica pokaže jedinstveno lice pred krizom.

“Ono što bi bilo ispravno je fotografija Predsjednika Zelenskog s 27 čelnika EU. Sastanak u Parizu kao uvod u to jedinstvo bio je politička pogreška”, rekla je Meloni na kraju summita, sugerirajući da bi Macronova inicijativa mogla potkopati potporu Kijevu.

“Nikome od nas nije lako nositi se s pitanjem Ukrajine s obzirom na javno mnijenje. Ono što radimo, radimo jer je to ispravno, ali možda nije najlakša stvar u smislu konsenzusa”, dodala je premijerka Meloni.

Ispitivanja javnog mnijenja u Italiji dosljedno su pokazivala tek mlaku potporu Ukrajini. Nedavno istraživanje IPSOS-a pokazalo je da samo 30 posto Talijana podržava slanje oružja ili sustava protuzračne obrane Kijevu u odnosu na njih 63 posto u Britaniji, 52 posto u Francuskoj i 48 posto u Njemačkoj.

Melonin prethodnik i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi blisko je surađivao s Macronom i Scholzom na formuliranju odgovora EU na rusku invaziju. Njih trojica su zajedno otputovali u Kijev prošlog lipnja kako bi se susreli s ukrajinskim predsjednikom. 

No bliski odnosi znatno su zahladili prošlog listopada nakon što je Meloni, euroskeptična konzervativka, preuzela vlast. Upozorila je Francusku i Njemačku, dva najveća gospodarstva eurozone, da ne pokušavaju nametnuti svoju politiku ostatku bloka.

“Varaju se oni koji misle da u EU postoje prva liga i druga liga, oni koji misle da bi Europa trebala biti klub u kojem postoje oni koji više i oni koji manje vrijede”, rekla je.

“Oni koji govore da Ukrajini ne treba pomoći, rade protiv suvereniteta i slobode nacije”. 

Iako predstavlja veliku promjenu u odnosu na iskusnog Draghija, Meloni se ipak čvrsto držala njegove proukrajinske politike unatoč skepticizmu nekih koalicijskih partnera.  

Meloni je izrazila žaljenje što se Predsjednik Zelenski neće obratiti videovezom na talijanskom glazbenom festivalu Sanremo, nakon kritika talijanskih političara da bi bilo neprikladno miješati zabavan događaj s tako ozbiljnom temom kao što je rat Ukrajini.

Organizatori su njegovo sudjelovanje sveli na poruku koju će sutra pročitati voditeljica festivala. “Očito bih više voljela da je bio tamo”, rekla je Meloni novinarima nakon dvodnevnog summita EU. 

Dodala je da je “unatoč tome važno” što će Zelenski prenijeti svoju poruku. Polemike je opisala kao “zaista vrlo sporedno pitanje u smislu međunarodne politike”.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp