Teški zračni napadi: započela je Putinova velika ofenziva, kažu vojni dužnosnici u Kijevu

Teški zračni napadi: započela je Putinova velika ofenziva, kažu vojni dužnosnici u Kijevu

Oblaci dima iznad Zaporožja, grada sa 762.000 stanovnika. Samo ovaj grad na Dnjepru gađalo je 17 ruskih projektila. Ukrajinska tajna služba i vojni dužnosnici vjeruju da bi ovo mogao biti početak velike ofenzive: Ovo bi mogao biti početak velike ofenzive ruske vojske.

Masovne eksplozije u Dnjepru, Harkovu, Zaporožju – i također u rodnom gradu Zelenskog: Rusija je pokrenula novi val raketnih napada na Ukrajinu. Posljedica je, među ostalima, bilo i u Krivom Rogu. Još uvijek dolazi još projektila, rekao je čelnik gradske vlade Olexandr Wilkul na svom Telegram kanalu.


Eksplozije protuzračnih projektila također su zabilježene u nekoliko područja, uključujući glavni grad Kijev. Zasad se ništa ne zna o šteti ili mogućim žrtvama. Ruski napadi dogodili su se već noću.

Najteži raketni napad do sada

Državna energetska tvrtka Ukrenerho objavila je da je došlo do golemih posljedica “za neke objekte visokonaponske infrastrukture” na istoku, zapadu i jugu zemlje. To uzrokuje smetnje u opskrbi strujom. Prema Ukrenerhu, ovo je 14. takav val ruskih napada na ukrajinski elektroenergetski sustav od listopada prošle godine.

U Lavovu (Lemberg), blizu poljske granice, protuzračna obrana također je odbila nekoliko ruskih projektila. Ukrajinska Pravda je to objavila na Twitteru, pozivajući se na gradonačelnika Andrija Sadovja.

U isto vrijeme, britanska obavještajna služba izvijestila je o teškim borbama u regiji Bakhmut i Wuhledar – gdje ruske trupe i Wagnerovi plaćenici navodno napreduju.

Sve ovo ukazuje na početak dugo očekivane velike ofenzive ruskih oružanih snaga, prema vojnim i obavještajnim dužnosnicima u Kijevu. Prema podacima ukrajinske obavještajne službe, ruska vojska je u međuvremenu započela ofenzivu na područja Luganska i Donjecka kako bi zauzela cijeli Donbas.

Ruska vojska želi napasti s 1800 glavnih borbenih tenkova

Moskva je navodno okupila do 500.000 ljudi u područjima okupljanja za ovu ofenzivu. Osim toga, 1.800 glavnih borbenih tenkova, 2.700 topničkih oruđa, 810 višecijevnih bacača raketa i 400 borbenih zrakoplova okupljeno je duž fronte od 1.200 kilometara, navodi časopis Foreign Policy pozivajući se na obavještajne izvore.

Prema riječima austrijskih vojnih stručnjaka, pravci napada su već određeni – međutim, već nekoliko dana kruže glasine o velikoj desantnoj operaciji ruske vojske na području Odese. To bi značilo da bi Putinove snage s leđa napale glavne snage ukrajinskih branitelja, koji bi se zatim morali povući preko širokih otvorenih područja i pregrupirati u nedostatku zračne nadmoći. Trenutno se vrše pripreme za povlačenje iz grada Bakhmuta, koji je osporavan mjesecima: ukrajinska vojska već potkopava zgrade i oštećuje vozila, javlja TASS.

U ovo doba – petak poslijepodne – sirene se čuju diljem zemlje. Kao da cijela Ukrajina plače pod velikim ruskim napadom.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp