Službena studija zaključuje ‘Cjepiva uzrokuju sindrom iznenadne smrti dojenčadi’

Službena studija zaključuje ‘Cjepiva uzrokuju sindrom iznenadne smrti dojenčadi’

Nova službena studija objavljena u recenziranom časopisu Cureus zaključila je da cjepiva značajno povećavaju rizik od ‘Sindroma iznenadne smrti dojenčadi’ (SIDS).

Autori dr. Gary S. Goldman, neovisni računalni znanstvenik, i Neil Z. Miller, medicinski istraživač, potvrdili su da postoji pozitivna statistička korelacija između stope smrtnosti dojenčadi (IMR) i broja doza cjepiva koje beba primi.

Pod naslovom “Ponovna potvrda pozitivne korelacije između broja doza cjepiva i stope smrtnosti dojenčadi: odgovor na kritike”, u radu se navodi da je “pozitivna korelacija između broja doza cjepiva i IMR-a vidljiva u najrazvijenijim zemljama”.

Ponavljajući istu statističku analizu koju su koristili 2011. da bi došli do istog zaključka, Goldman i Miller su još jednom potvrdili da su programi cijepljenja propast dječjeg zdravlja. Ono što nam se pripisivalo kao korisno za javno zdravlje, zapravo mu šteti, potvrđuje nova studija.

Podaci pokazuju da zemlje koje ne cijepe svoju djecu često bilježe vrlo malo iznenadnih smrti dojenčadi

Prvi rad Goldmana i Millera objavljen je u recenziranom časopisu Human and Experimental Toxicology. Objašnjava da je IMR jedan od najvažnijih pokazatelja socioekonomskog blagostanja i stanja javnog zdravlja u zemlji.

“Raspored cijepljenja u SAD-u za djecu navodi 26 doza cjepiva za dojenčad mlađu od 1 godine – najviše u svijetu – ali 33 zemlje imaju niži IMR”, objašnjava prva studija.

“Koristeći linearnu regresiju, ispitani su rasporedi imunizacije ove 34 zemlje i pronađen je korelacijski koeficijent r = 0,70 (p < 0,0001) između IMR-a i broja doza cjepiva koje se rutinski daju dojenčadi.”

“R” se u ovom kontekstu odnosi na koeficijent korelacije, broj u rasponu od -1 do 1. Bilo koji broj iznad nule smatra se pozitivnom korelacijom, dok se svaka brojka između 0,6 i 0,79 smatra kao ” jaka” pozitivna korelacija.

To znači da su s 0,70 cjepiva na gornjoj granici “jakih” u smislu pozitivne korelacije s IMR-om – brojka od 0,8 i više smatra se “vrlo jakom” pozitivnom korelacijom.

“P-vrijednost,” u ovom kontekstu, odnosi se na mjeru u kojoj je vrijednost prediktora, u analizi linearne regresije, povezana s promjenama u varijabli odgovora. Svaka p-vrijednost ispod 0,05 smatra se statistički značajnom, što sugerira da su prediktor i varijabla odgovora međusobno povezani i da se kreću u istom smjeru.

Sve u svemu, i prva studija i ova najnovija potvrđuju da su u zemljama poput Sjedinjenih Država gdje je raspored cijepljenja djece opsežan, IMR-ovi obično mnogo lošiji – u usporedbi sa zemljama koje svoju djecu ne cijepe puno i imaju bolje IMR-ove .

“U 2011. objavili smo studiju koja je pronašla kontraintuitivnu, pozitivnu korelaciju, r = 0,70 (p < ,0001), pokazujući da među najrazvijenijim nacijama (n = 30), one koje zahtijevaju više cjepiva za svoju dojenčad imaju tendenciju imaju više stope smrtnosti dojenčadi (IMR)”, rekao je Miller za o najnovijem radu njega i Goldmana.

“Potrebno je provesti mnogo više istraživanja u ovom području, ali više studija će postići samo ograničenu pozitivnu promjenu sve dok više pojedinaca i obitelji ne počne uspostavljati vezu između cjepiva i nuspojava.”

“Također, zakonodavci i zdravstvene vlasti moraju dopustiti ljudima da prihvate ili odbiju cjepiva bez zastrašivanja ili negativnih posljedica.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp