Trudeau prijeti provincijskim premijerima da će prestat financirati zdravstvo ako ne pristanu na digitalni ID

Trudeau prijeti provincijskim premijerima da će prestat financirati zdravstvo ako ne pristanu na digitalni ID

U utorak je premijer Justin Trudeau najavio obvezu savezne vlade da će potrošiti 196,1 milijardu dolara na zdravstvenu skrb u sljedećih deset godina.

Paket nije ni blizu ispunio očekivanja raznih pokrajinskih i teritorijalnih čelnika.

Tiranin Trudeau sastao se s premijerima pokrajina u Ottawi kako bi pregovarali o tome koliko će novca dobiti pokrajine.

Nakon razgovora o financiranju zdravstva s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, premijeri kanadskih provincija i teritorija održali su zajedničku konferenciju za novinare.

“Jedna od stvari koju smo danas vidjeli je da nije bilo puno novih sredstava koja su dio ovog paketa… u najmanju ruku, mislim da smo bili malo razočarani time”, rekla je Premijerka Manitobe Heather Stefanson u odgovoru na prijedlog savezne vlade.

Prema izvješćima, prijedlog dolazi s uvjetom za prikupljanje podataka o digitalnoj osobnoj iskaznici. Trudeau pokušava ucjenom natjerati Kanađane da se prijave za Digitalni ID. 

Kanadska novinska kuća Star izvijestila je još u listopadu da su savezni izvori rekli da je Justin Trudeau spreman zamrznuti Quebec i druge pokrajine u saveznim zdravstvenim poslovima.

“Jučer se u Kanadi Justin Trudeau susreo sa svim našim provincijskim premijerima”, rekla je korisnica Tiktoka ( @introverts008 ).

“I zapravo im je rekao da nećemo moći dobiti sredstva za naše zdravstvo osim ako se premijeri ne slože s digitalnim osobnim iskaznicama… Nećete moći pristupiti nikakvoj zdravstvenoj skrbi bez tih digitalnih osobnih iskaznica. Zapravo nećete moći imati bankovni račun ili raditi bilo što online u vezi s financijskim transakcijama… Za poljoprivrednike i potrošače, nećete moći ući u trgovine. Nigdje nećete moći ništa niti prodati. 
Jednom kada uspostave ovaj sustav, digitalna valuta će doći na scenu… Nećete moći kupovati online… Doslovno će vam trebati ovaj ID kako biste dobili TikTok, Twitter ili Facebook. Nema više lažnih računa…Ako želite platiti svoje poreze ili bilo kakve državne beneficije, trebat će vam digitalna osobna iskaznica…Nećete moći dobiti davatelja internetskih usluga bez ove digitalne osobne iskaznice, a oni će vas pomoću njih moći pratiti.


Da bi pristupile poboljšanom CHT-u, pokrajine se prvo moraju posvetiti poboljšanju načina na koji se zdravstveni podaci “prikupljaju, dijele, koriste i prijavljuju Kanađanima kako bi se promicala veća transparentnost rezultata i kako bi se pomoglo u upravljanju hitnim slučajevima javnog zdravstva”, rekla je vlada u dostavljenom pozadinskom dokumentu novinarima.

Savezna vlada želi te podatke kako bi mogla bolje pratiti učinkovitost i ishode zdravstvene skrbi.

Također kaže da želi da se te informacije učinkovitije dijele između primarnih liječnika, ljekarnika, specijalista i bolničkog sustava.

“Kanađani bi trebali moći pristupiti vlastitim zdravstvenim informacijama i imati koristi od njihove razmjene između zdravstvenih radnika u različitim zdravstvenim ustanovama i jurisdikcijama”, rekla je vlada u svojoj pozadini.

Trudeau pokušava implementirati planove digitalne osobne iskaznice poput Kine za Kanađane.

“Prijedlog smo vidjeli tek prije nekoliko sati. Trebat će nam vremena da to probavimo. I kao što sam već rekao, okupit ćemo se kao Vijeće federacije na sastanku koji uskoro dolazi na kojem ćemo voditi te rasprave,” Manitoba je odgovorila na pitanje razmišlja li neki premijer o odbijanju ponude savezne vlade.

Premijer Saskatchewana Scott Moe već je izjavio da neće pristati ni na kakav zahtjev premijera Justina Trudeaua da ima digitalnu osobnu iskaznicu kao uvjet za dodatno savezno financiranje zdravstvene skrbi.

“Vlada Saskatchewana ne stvara digitalni ID niti ćemo prihvatiti bilo kakve zahtjeve za stvaranje digitalnog ID-a vezanog uz financiranje zdravstvene skrbi”, napisao je Moe.

“Vlada Saskatchewana neće dijeliti nikakve osobne medicinske podatke sa saveznom vladom. Ovi podaci zaštićeni su Zakonom o zaštiti zdravstvenih podataka i tako će i ostati.

“Vlada Saskatchewana može podijeliti već javno dostupne zdravstvene statistike, uključujući broj liječnika u Saskatchewanu i vrijeme čekanja na operaciju ako to zatraži bilo koja strana, uključujući saveznu vladu”, nastavio je.

U međuvremenu u SAD-u, koalicija privatnih tvrtki objavila je “nacrt digitalne identifikacije”, koji potiče pojedinačne države da usvoje politike potrebne za uspostavu sustava digitalne identifikacije.

“U prosincu 2022. Better Identity Coalition objavila je komplementarni skup preporuka za politiku za dužnosnike državne vlade, pod naslovom  Better Identity in America: A Blueprint for State Policymakers”,  navodi se na njihovoj web stranici.

“Ove preporuke izravno su usmjerene na načine na koje vlade mogu poboljšati privatnost i sigurnost rješenja digitalnog identiteta.”

Članovi uključuju AT&T, CVS, Discover, Early Warning, Equifax, Experian, Facetec, Fidelity, ID.me, IDEMIA, JPMorgan Chase & Co., LexisNexis, MassMutual, Mastercard, Microsoft, Norton LifeLock, Notarize, Okta, OneSpan, Onfido, PNC Bank, Ping Identity, TransUnion, Uniken, US Bank, Wells Fargo i Yubico.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp