Unatoč njegovim poznatim štetnostima, CDC dodaje Covid mRNA cjepivo na raspored za djecu

Unatoč njegovim poznatim štetnostima, CDC dodaje Covid mRNA cjepivo na raspored za djecu

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sada su dodali mRNA Covid cjepiva u svoj rutinski raspored imunizacije za djecu i odrasle.

Ovaj tjedni potez formalizira jednoglasnu preporuku Agencijinog savjetodavnog odbora za cjepiva iz listopada 2022. godine.

Iako CDC nema ovlasti sam postavljati zahtjeve, raspored cijepljenja agencije pruža službene smjernice državnim i lokalnim službenicima javnog zdravstva koji određuju pravila prema kojima su cjepiva potrebna za pohađanje škole.

Raspored je također osnova za preporuke cjepiva koje daje većina liječnika.

“S obzirom na sve što smo naučili o opasnostima i neučinkovitosti cijepljenja protiv COVID-19 u posljednje dvije godine, užasno je vidjeti da CDC sada ovo preporučuje kao rutinsko cijepljenje djece”, izjavila je Mary Holland, Dječja zdravstvena zaštita (CHD).

“Iako nije iznenađujuće s obzirom na uhićenje agencije, svejedno je tragično”, dodala je.

Potez od četvrtka formalizirao je preporuku Agencijinog savjetodavnog odbora za cjepiva, koji je 20. listopada 2022. glasovao jednoglasno (15-0) za preporuku dodavanja cjepiva protiv COVID-19 za djecu od 6 mjeseci u novi raspored cijepljenja djece i adolescenata.


Prema novim smjernicama, CDC preporučuje da zdrava djeca u dobi od 6 mjeseci do 11 godina prime primarnu seriju od dvije doze mRNA Moderna ili Pfizer-BioNTech monovalentnog cjepiva protiv COVID-19, nakon čega slijedi booster dvovalentnog cjepiva.

Preporuča se da zdravi ljudi u dobi od 12 godina i stariji prime dvije doze cjepiva Moderna, Pfizer ili Novavax nakon čega slijedi dvovalentno docjepljivanje.

Sva cjepiva protiv COVID-19 koja se u SAD-u daju osobama mlađim od 18 godina odobrena su za hitnu upotrebu (EUA). Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je potpuno odobrenje za Pfizerovo cjepivo Comirnaty protiv COVID-19 za osobe starije od 12 godina, međutim, Comirnaty cjepivo nije dostupno u SAD-u — što znači da sva djeca koja prime Pfizerovo cjepivo dobivaju EUA proizvod.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp