Dolarov indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,5 posto na 103,58 bodova.

Dolarov indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,5 posto na 103,58 bodova.

Na svjetskim burzama vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, nakon što su čelnici američke središnje banke poručili da bi mogli povećati kamatne stope više nego što se na tržištu očekuje.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 103,58 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0675 dolara.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, 0,1 posto, na 131,35 jena.

Jačanje dolara zahvaljuje se porukama iz Feda da će, unatoč usporavanju inflacije u SAD-u, nastaviti povećavati kamatne stope.

Predsjednik središnje banke Jerome Powell kazao je da inflacija počinje popuštati, ali da će to biti dugi proces i da bi kamate mogle porasti više nego što se na tržištu očekuje, ako gospodarski pokazatelji ne budu u skladu s očekivanjima.

„Proces dezinflacije je počeo, a počeo je u proizvodnom sektoru, koji čini oko četvrtine gospodarstva. No, taj će proces potrajati, ovo je tek vrlo rana faza”, izjavio je Powell.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od ožujka prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

Zbog toga je u  mjesecu siječnju dolar znatno oslabio.

No, nakon novih Powellovih komentara, kao i drugih čelnika Feda, sada se na tržištu novca očekuje da će Fed još barem na dvije sjednice povećati kamate za po 0,25 postotnih bodova i da bi konačna kamata mogla dosegnuti 5,1 posto do srpnja ove godine.

Zbog toga je u drugom dijelu tjedna dolar ojačao prema košarici valuta.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp