Njemačka pojačava pritisak na Muska da vrati cenzuru

Njemačka pojačava pritisak na Muska da vrati cenzuru

Na saslušanju u digitalnom odboru njemačkog saveznog parlamenta (Bundestag), Twitter je optužen da nije pružio odgovore o provedbi njemačkog Zakona o provedbi zakona (NetzDG) i naporima da se uskladi s nadolazećim zakonom o cenzuri, Zakonom o digitalnim uslugama (DSA).

Twitterov voditelj europskih globalnih vladinih poslova Ronan Costello izjavio je da je čak i prije nego što je milijarder Elon Musk preuzeo Twitter u listopadu 2022. godine, umjetna inteligencija identificirala 65% svih sadržaja označenih za uklanjanje.

No, nije mogao reći, između ostalog, broj zaposlenika Twittera koji su još ostali u Njemačkoj te broj računa koji su deblokirani otkako je Musk preuzeo vlast. Costello je rekao da će odgovori biti dati kasnije, prema izvješćima.

Zakonodavci su bili skeptični da Twitter ispunjava zahtjeve NetzDG-a, posebno zbog Muskove odluke da otpusti otprilike polovicu Twitterovog osoblja. Međutim, Costello je inzistirao na tome da je Twitter predan poštivanju zakona. Inzistirao je na tome da je platforma transparentnija, napominjući da najnovije izvješće o transparentnosti sadrži više podataka koje zahtijeva NetzDG nego u istom razdoblju prošle godine.

Costello je također izjavio da će alat “Community Notes”, koji drugim korisnicima Twittera omogućuje provjeru pogrešnog sadržaja pružanjem više konteksta, uskoro biti pokrenut u Europi. 

U SAD-u Tollway ima preko 20.000 korisnika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp