Ovo sada već doista ide predaleko: Australija postavlja novu veleposlanicu za ‘rodnu ravnopravnost’

Ovo sada već doista ide predaleko: Australija postavlja novu veleposlanicu za ‘rodnu ravnopravnost’

CANBERRA, Australija (TND) – Australija ima novu veleposlanicu za ravnopravnost spolova koja planira globalno promovirati transrodnu agendu za svoju naciju

Stephanie Copus-Campbell, koja nema prethodnog iskustva u javnoj službi na temelju svog LinkedIn profila, imenovana je na tu poziciju u prosincu. Tijekom videonajave, koju je Copus-Campbell objavila na svom Twitter prifilu, nova veleposlanica rekla je da joj je čast preuzeti ulogu “vodeće međunarodne zagovornice predanosti Australije rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima žena i djevojčica i osoba različitih rodnih identiteta.”

“U ovoj ulozi predana sam slušanju onih koji su posvećeni promicanju ravnopravnosti spolova i učenju o perspektivama i prioritetima u zajednicama i zemljama u našoj regiji i globalno”, rekla je Copus-Campbell u videu. “Promicanje ravnopravnosti spolova ispravna je stvar, ali također i pametna stvar. To je ključno za australski diplomatski, gospodarski razvoj i regionalnu sigurnost, kao i za naš međunarodni angažman.”

Copus-Campbell planira povećati prioritete Australije u pogledu ekonomskog osnaživanja žena, vodstva žena i djevojaka, pristupa zdravstvenim i obrazovnim uslugama za žene te seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja.

Osim odabira Copus-Campbell za novu veleposlanicu, australska vlada planira objaviti novu “međunarodnu strategiju rodne ravnopravnosti” u nadolazećim mjesecima.

“Naša nova međunarodna razvojna politika, koja će biti objavljena u nadolazećim mjesecima, postavit će ravnopravnost spolova kao prioritet”, rekla je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong na parlamentarnom doručku povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. “Zamislite što bi više naša regija bila da polovica stanovništva nije tako često zadržavana.”

Wong je također bila australski dužnosnik koja je imenovala Copus-Campbell na njenu novu dužnost.

Nova australska veleposlanica za ravnopravnost spolova izazvala je široke kritike na internetu nakon objave videa Copus-Campbell na društvenim mrežama.

“I koji je vaš konkretan plan za zaštitu prava žena i djevojaka na ženske prostore i sport uz prava ‘osoba različitog rodnog identiteta’?” upitao je Sall Grover, osnivač i izvršni direktor Gigglea, aplikacije za društveno umrežavanje samo za žene.

“Čudno kako ‘nova australska veleposlanica za rodnu ravnopravnost’ ne može ni definirati što je žena”, tweetao je kanadski komentator vijesti za Rebel News Avi Yemini.

 

Nacionalni ured (TND) obratio se australskom Ministarstvu vanjskih poslova kako bi se raspitao zašto smatra da je ovo novo veleposlaničko mjesto važno i kako je donesena odluka o razvijanju tog položaja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp