Amerika vrbuje Vehabije da napadnu Rusiju

Amerika vrbuje Vehabije da napadnu Rusiju

SAD regrutira vehabiste – borce za izvođenje terorističkih napada na teritoriju Rusije i zemalja Zajednice neovisnih država (ZND), tvrdi danas tiskovni ured Ruske vanjske obavještajne službe (SVR).

Tiskovni ured rekao je TASS-u da, prema vjerodostojnim informacijama koje je primila ruska vanjska obavještajna služba, američka vojska aktivno novači borce iz vehabističkih skupina povezanih s takozvanom „Islamskom državom“ (IS) i Al-Qaidom, koje su zabranjene u Rusiji, za provedbu terorističkih napada u Rusiji i zemljama ZND-a.

U siječnju ove godine odabrano je 60 takvih terorista s iskustvom u borbenim operacijama na Bliskom istoku i oni prolaze ubrzanu obuku u američkoj bazi Al-Tanf u Siriji, gdje uče kako izraditi i koristiti improvizirane eksplozivne naprave, kao i tehnike subverzivnih aktivnosti, rekla je SVR.

Prema izvješćima, posebna se pozornost posvećuje planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući strane diplomatske misije.

SVR je istaknuo da se u bliskoj budućnosti planira raspoređivanje militanata u manjim skupinama na teritoriju Rusije i zemalja ZND-a te da će oni imati zadatak planiranja i izvođenja terorističkih napada na diplomate, državne službenike, agente za provođenje zakona i vojnike.

Ruska vlada osnovala je Povjerenstvo za razvoj bespilotnih letjelica

SAD će ove planove provoditi u suradnji s tajnim ćelijama međunarodnih terorističkih skupina, kao što su Hizb ut-Tahrir, Jamaat Ansarullah i Islamski pokret Uzbekistana, koji je također zabranjen u Rusiji.

SVR je također izvijestio da je posebna pažnja posvećena regrutiranju starosjedilačkog stanovništva s ruskog sjevernog Kavkaza i središnje Azije te istaknuo da sve to pokazuje potpuni gubitak moralnih načela u američkim sigurnosnim službama, što ih, kako se navodi, stavlja u rang s glavnim međunarodnim terorističkim skupinama, javlja Tanjug

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp