Dvostruki silovatelj strpan u ženski zatvor jer se deklarira kao transrodna osoba

Dvostruki silovatelj strpan u ženski zatvor jer se deklarira kao transrodna osoba

Žene “nisu u opasnosti”, tvrdi zatvorska služba kada je transrodni dvostruki silovatelj smješten u ženski zatvor, zaključuje pregled.

Međutim, Škotska zatvorska služba (SPS) dala je četiri preporuke – uključujući bolju komunikaciju unutar pravosudnog sustava – za upravljanje transrodnim zatvorenicima.

Hitnu reviziju slučaja naredio je škotski ministar pravosuđa Keith Brown nakon negodovanja javnosti nakon što je Isla Brison (31) prvobitno držan u segregacijskom zatvoru Cornton Vale u blizini Stirlinga nakon što je osuđen prošlog mjeseca.

Bryson, koji će kasnije u veljači biti osuđen za silovanje dviju žena dok see deklarirao kao muškarac, bio je prebačen u muški zatvor.

Ključni nalazi i preporuke proizašli iz pregleda su objavljeni, ali izvršna direktorica SPS-a Teresa Medherst rekla je kako vjeruje da “nije potrebno” objaviti izvješće zbog razine osobnih podataka koje sadrži.

Pregled, koji je g. Brown primio ranije ovog tjedna, utvrdio je da “ni u jednom trenutku tijekom ovog razdoblja nijedna žena na SPS-ovoj skrbi nije bila u opasnosti od ozljede kao rezultat upravljanja” Brysonom.

Također je navedeno da Bryson nije došla u kontakt ni s jednim drugim zatvorenikom tijekom svog boravka u Cornton Valeu.

Gospođa Medhurst je rekla da se politika pridržava tijekom svakog procesa donošenja odluka i procjene rizika, a sada su u tijeku potpuni multidisciplinarni pregledi za svaku transrodnu osobu u pritvoru.

Također je potvrđeno da se napredak također nastavlja u upravljanju trans zatvorenicima kao dio šire revizije politike SPS-a o rodnom identitetu i promjeni spola (GIGR).

Osim toga, novoosuđeni ili pritvoreni transrodni zatvorenici bit će smješteni u ustanovu koja odgovara njihovom rodnom spolu.

Preporuke iznesene u pregledu uključuju poboljšanu komunikaciju unutar pravosudnog sektora i stvaranje “zajedničkog pravosudnog procesa” za prijem transrodnih osoba u zatvore.

Škotska vlada rekla je u četvrtak da SPS neće podijeliti potpuni pregled zbog zaštite podataka.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp