Mladoj Australki odbijena transplantacija srca zato što nije cijepljena

Mladoj Australki odbijena transplantacija srca zato što nije cijepljena

Australske zdravstvene vlasti uskratile su mladoj majci prijeko potrebnu transplantaciju srca nakon što je od svog obiteljskog liječnika dobila medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv COVID-a.

Vicki Derderian oslanjala se na ventrikularnu pomoć za svoje slabo srce nakon što je otkazalo 2020.

Zbog svog stanja dobila je medicinsko izuzeće od ‘cjepiva’ protiv covida kako bi izbjegla potencijalni rizik od dobivanja miokarditisa ili perikarditisa. Obje su dobro poznate nuspojave nakon cijepljenja.

Kad je došlo vrijeme da primi očajnički potrebnu transplantaciju srca, viktorijanski Odjel za zdravstvo i socijalne usluge ju je odbio.

Vicki Derderian iz Melbournea oslanja se na ventrikularni pomoćni uređaj kako bi održala svoje srce u funkciji nakon što je otkazalo 2020. godine i očajnički želi transplantaciju.

Nije primila cjepivo jer je zabrinuta da bi to moglo povećati  rizik od srčanih bolesti  kao što su miokarditis ili perikarditis koji, iako rijetki, mogu biti ozbiljni.

Gospođa Derderian, majka dvoje djece, izrazila je svoju frustraciju viktorijanskim Odjelom za zdravstvo i socijalne usluge zbog njihovog stava, koji je okarakterizirala kao “bez uboda, bez srca”.

Govoreći za Today Show Channela 9, Derderian je rekao da su nalozi za cjepivo ometali odnose između pacijenata i liječnika.

“Stav bolnice u ovom trenutku imaju politiku „Nema cjepiva – nema srca. Spremna sam biti na listi za transplantaciju srca jer sam zdravstveno stabilna da budem na njoj. Ali, nažalost, zbog ovih mandata, to je ometalo odnose pacijenta i liječnika”, rekla je.

“Pacijenti poput mene, gurnuti smo u kut i prisiljeni uzeti nešto što je suprotno onome u što vjerujemo”, dodala je. “Ili ne primiti liječenje koje nam može spasiti život. A također i za liječnike, oni su prisiljeni ovo primijeniti na svojim pacijentima inače će izgubiti posao.”

Bivši zamjenik glavnog zdravstvenog službenika dr. Nick Coatsworth rekao je da bi najveći rizik za Derderiana bio ne primiti cjepivo, što bi potencijalno dovelo u opasnost presađeni organ.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp