Napetosti s Kinom sve više rastu: Američki nosač zrakoplova izvodi vježbe u Južnom kineskom moru

Napetosti s Kinom sve više rastu: Američki nosač zrakoplova izvodi vježbe u Južnom kineskom moru

Unatoč stalnim velikim napetostima s Pekingom, američka mornarica ponovno trenira zajedno s Korpusom marinaca u Južnom kineskom moru. Washington pokazuje svoju vojnu moć u trenutku kada daljnje eskalacije nisu nužno povoljne.

Sedma flota američke mornarice rekla je u priopćenju da su nosač zrakoplova i grupa nosača USS Nimitz izveli pomorsku vježbu s 13. mornaričkim ekspedicionim snagama u Južnom kineskom moru 11. veljače. Nije objašnjeno kada je to počelo i koliko će te vježbe trajati. Ali jedno je jasno: Peking nije sretan zbog takvih vojnih demonstracija moći na vlastitom pragu. Dođite nedugo nakon što su američke zračne snage oborile kineski vremenski ili špijunski balon.

Također je došlo do povećanja američke vojne nazočnosti u tom području s predsjednikom Obaminom deklariranom “Azijskom osovinom” namijenjenom jačanju veza s tradicionalnim saveznicima regije i privlačenju novih saveznika. Broj ratnih brodova koji prelaze Tajvanski tjesnac i Južno kinesko more pod zastavom “slobodne plovidbe” brzo se povećao. Iznad svega, ti su otoci bili usmjereni prema kojima tvrdi i koje je utvrdila Narodna Republika Kina.

Međutim, ono što mediji često zaboravljaju spomenuti jest da Tajvan koji ima potporu Washingtona također ima iste teritorijalne zahtjeve u regiji, kao i Vijetnam. Jedina razlika je u tome što Narodna Republika ima vojnu moć da nametne zahtjeve za teritorijem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp