Ron DeSantis zabranjuje bankama na Floridi korištenje sustava socijalnog kreditiranja

Ron DeSantis zabranjuje bankama na Floridi korištenje sustava socijalnog kreditiranja

Guverner Floride Ron DeSantis zabranio je bankama da koriste ekološke, socijalne i upravljačke kreditne rezultate (ESG) u načinu davanja zajmova.

U ponedjeljak je DeSantis upozorio da je ESG postao “mehanizam za ubrizgavanje političke ideologije u investicijske odluke, korporativno upravljanje i zapravo samo svakodnevnu ekonomiju”.

“To u konačnici nije nešto što će dobro funkcionirati za nas ovdje na Floridi”, rekao je DeSantis.

Zabrana bi spriječila velike banke i financijske institucije da diskriminiraju pojedince na temelju njihovih političkih, vjerskih i društvenih vrijednosti.

DeSantis je rekao: “Vaš mirovinski novac vjerojatno je uložen u neke od ovih fondova, a ta bi sredstva trebala biti uložena kako biste pokušali proizvesti najbolji rezultat za vas koristeći dostupne opcije ulaganja.”

ESG usredotočuje ulaganja ne na fiducijarnu odgovornost prema dioničarima, već na pitanja zelene energije i “inicijativa socijalne pravde”.

“Ono što ESG kaže je ne, nećemo učiniti, čak i ako bi to ostvarilo bolji povrat – nećemo vam dopustiti da ulažete u određena područja, ne smijete ulagati u naftu i plin, nije vam dopušteno ulagati u nepovoljna područja,” rekao je DeSantis.

U travnju je Elon Musk rekao da je ESG “utjelovljenje vraga”.

ESG kriteriji “su skup standarda za poslovanje tvrtke koje društveno osviješteni ulagači koriste za provjeru potencijalnih ulaganja.” Kriteriji zaštite okoliša uključuju zagađenje koje tvrtka stvara, postupanje sa životinjama i prirodom te rasipanje energije. Društveni kriteriji u ESG-u uključuju ispitivanje podržava li tvrtka LGBTQ prava i potiče li raznolikost. Kriteriji upravljanja uključuju prihvaćanje korporativne transparentnosti i stvaranje raznolikog odbora. 

“To je način da se pokuša promijeniti ponašanje ljudi. To je način da se pokuša nametnuti politika onome što bi trebale biti samo ekonomske odluke”, rekao je DeSantis.

Predsjednica Senata Floride Kathleen Passidomo i predsjednik Predstavničkog doma Paul Renner pridružili su se DeSantisu u objavi u ponedjeljak.

Prema priopćenju za tisak, zakon bi zabranio “financijskom sektoru da uzme u obzir takozvane ‘socijalne kreditne rezultate’ u praksi bankarstva i pozajmljivanja koja ima za cilj spriječiti Floriđane da dobiju zajmove, kreditne linije i bankovne račune” i zabraniti “velike banke, zaklade i druge financijske institucije od diskriminacije kupaca zbog njihovih vjerskih, političkih ili društvenih uvjerenja — uključujući njihovu potporu za osiguranje granice, posjedovanje vatrenog oružja i povećanje naše energetske neovisnosti.”

Prijedlog se nadovezuje na radnje DeSantisa za  zabranu ESG razmatranja u državnim ulaganjima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp