Turska: Bez doma u potresu ostalo 1,2 milijuna ljudi, strahuje se da bi broj poginulih mogao biti 60 tisuća

Turska: Bez doma u potresu ostalo 1,2 milijuna ljudi, strahuje se da bi broj poginulih mogao biti 60 tisuća

Zbog posljedica razornih potresa koji su prije tjedan dana pogodili tursko-sirijsko pogranično područje, bez krova nad glavom je u dijelu jugoistočne Turske ostalo 1,2 milijuna ljudi, objavio je u ponedjeljak ured turskog predsjednika. Strahuje se da su dosad vjerojatno ispod ruševina izvučeni posljednji preživjeli.

Trinaestogodišnji dječak u ponedjeljak navečer iznesen je na nosilima živ iz ruševina u turskoj pokrajini Hatay, nakon što je pod njima proveo 182 sata, izvijestila je državna televizija TRT. Na snimci se vidi kako ga volonter drži za ruku. U ponedjeljak je iz ruševina stambene zgrade u južnoj turskoj pokrajini Kahramanmaras izvučena i spašena desetogodišnja djevojčica, 183 sata nakon razornog potresa, izvijestila je državna televizija TRT Haber.

Preživjeli su imali pristup vodi

A u jugoistočnoj regiji Adiyaman, ranije u ponedjeljak ispod ruševina je pronađena i iz njih izvučena šestogodišnja djevojčica, 178 sati nakon potresa, objavilo je tursko ministarstvo obrane. Ovako dugo preživljavanje troje djece nadišlo je sve dosadašnje uobičajene granice. Izgledi za daljnja spašavanja i preživljavanje iznimno su mali.

Preživjeli koje su spasioci danas pronašli imali su pristup vodi, odnosno kišnici ili snijegu. Poznato je da osoba bez vode može izdržati oko 72 sata nakon čega je životno ugrožena.

U međuvremenu je u najteže pogođenim pokrajinama Turske podignuto oko 176.000 šatora. Agencija za katastrofe AFAD izvijestila je da su njihovi radnici postavili više tisuća stambenih kontejnera. Iz područja pogođenih potresom dosad je evakuirano gotovo 400.000 ljudi, podaci su iz turskog predsjedničkog ureda.

Srušeno bar 7500 oštećenih zgrada

Turska novinska agencija Anatolija prenosi da vlasti provode inspekcije kako bi se utvrdilo koje su stambene zgrade u deset potresom pogođenih pokrajina još uvijek useljive. Od ponedjeljka poslijepodne već se srušilo ili je moralo biti hitno srušeno više od sedam i pol tisuća zgrada, rekao je Banu Aslan, ravnatelj odjela za graditeljstvo.

Broj poginulih iz sata u sat raste, a sad je veći od 37.500. Više od 80.000 ljudi je ozlijeđeno. Samo u Turskoj broj umrlih porastao je na 31.643, javlja Anadolija pozivajući se na AFAD. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u susjednoj Siriji umrlo je najmanje 5900 ljudi. No, strahuje se da bi broj poginulih mogao narasti na više od 60 tisuća. Tako je rekao voditelj UN-ove humanitarne agencije Martin Griffiths za posjeta Kahramanmarasu u Turskoj, gdje je bio epicentar potresa.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp