Nijemci ne žele rat s Rusijom, preko 400 000 njih potpisalo peticiju Berlinu da prestane naoružavati Kijev

Nijemci ne žele rat s Rusijom, preko 400 000 njih potpisalo peticiju Berlinu da prestane naoružavati Kijev

Više od 400.000 ljudi potpisalo je online peticiju tražeći od njemačkog kancelara Olafa Scholza da prestane s povećanjem isporuka oružja Ukrajini i umjesto toga traži mirno rješenje sukoba.

Peticija, koju su na change.org pokrenule njemačka političarka Sahra Wagenknecht i novinarka Alice Schwarzer, prikupila je preko 400.000 potpisa otprilike dva dana nakon što je nastala.

Autori peticije tvrde da će Ukrajina uskoro završiti kao “depopulacijska, opustošena zemlja” ako se tamošnje borbe nastave, te inzistiraju da Kijev nema šanse poraziti “najveću svjetsku nuklearnu silu”.

“Pozivamo kancelarku da zaustavi eskalaciju isporuka oružja. Sada! “On bi trebao voditi snažan savez za prekid vatre i mirovne pregovore i na njemačkoj i na europskoj razini”, stoji u peticiji. “Sada! Jer svaki izgubljeni dan košta novih 1000 ljudskih života – i približava nas trećem svjetskom ratu”.

Peticija također kaže da pregovori nisu jednaki predaji – to znači “stvaranje kompromisa s obje strane” kako bi se spriječile “stotine tisuća novih smrti”.

“Tako mislimo mi, a tako misli i polovica njemačkog stanovništva”, tvrde autori peticije. – Vrijeme je da nas saslušate!

Nakon što je na Twitteru objavila da “Manifest za mir već ima preko 400.000 pristaša”, Wagenknecht je također pozvala ljude da se pridruže prosvjedu u Berlinu 25. veljače “protiv isporuke oružja i za mir i diplomaciju”.

Ovaj razvoj događaja dolazi u trenutku kada je Njemačka spremna poslati glavne borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i uskoro će započeti obuku ukrajinskih posada za upravljanje tim ratnim strojevima.

Komentirajući ranije ovog mjeseca ove nadolazeće isporuke tenkova, ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je da Rusiji ponovno “prijete njemački tenkovi” koji na bokovima imaju “križeve”, misleći na nacističku njemačku tenkovsku armadu koja je puštena na Sovjetski Savez tijekom Drugog svjetskog rata.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp