SAD će započeti testiranje cjepiva protiv ptičje gripe na peradi

SAD će započeti testiranje cjepiva protiv ptičje gripe na peradi

Zdravstveni dužnosnici u SAD-u spremaju se testirati cjepivo za perad u borbi protiv, kako tvrde, najgore zabilježene krize ptičje gripe.

Ovaj potez je odgovor na sve veće strahove od širenja visoko virulentne ptičje gripe, koja je rezultirala smrću milijuna ptica. Također su povećani strahovi od ljudskog prelijevanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je izdala upozorenje nakon što su prijavljeni slučajevi prelaska soja virusa s ptica na sisavce, pozivajući zemlje da se pripreme za mogućnost nove pandemije uzrokovane H5N1 ….. ‘Ljudskom ptičjom gripom’.

USDA nije otkrila nikakve informacije o vrsti cjepiva koja će se koristiti tijekom procesa testiranja

Ministarstvo poljoprivrede uključeno je u razvoj ažuriranog cjepiva i nada se da će uskoro početi s probom, iako nije ponudilo vremenski okvir. Stvarni proces testiranja, kad bi počeo, trajao bi najmanje tri mjeseca. 

Dok cjepiva za životinje mogu potrajati godinama dok se ne licenciraju, dijelovi procesa mogu se ubrzati u hitnim slučajevima.

Zabrinutost oko soja ptičje gripe koji trenutno kruži porasla je posljednjih tjedana nakon što je postalo očito da se proširio s ptica na nekoliko sisavaca, uključujući vidre i lisice.  

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovog tjedna da se svijet mora pripremiti za potencijalnu pandemiju ljudske ptičje gripe, rekavši da nas prelazak s ptica na sisavce stavlja korak bliže prijenosu virusa na ljude. 

Erin Spackman, virologinja koja proučava cjepiva protiv ptičje gripe pri USDA- i rekla je za CBS: ‘Postoji mnogo pokretnih dijelova ove vrste testiranja. A nešto od toga je samo čista logistika postavljanja svega na mjesto za testiranje, dobivanje ažuriranih cjepiva, dobivanje stvari od strana koje uključuju različite proizvođače.’ 

Iako nije uvijek uvjet da cjepiva za životinje imaju dozvolu USDA, ispitivanja će ponuditi ranu neovisnu procjenu koliko dobro cjepivo djeluje u ovom slučaju. 

Glasnogovornik USDA-e Mike Stepien rekao je za CBS News: ‘Odluka o nastavku cijepljenja je složena i mnogi čimbenici se moraju uzeti u obzir prije provedbe strategije cijepljenja.’ 

USDA nije otkrila detalje o injekcijama koje će koristiti u testiranju, iako ih je nekoliko u razvoju. 

A na Institutu Pirbright u Velikoj Britaniji, znanstvenici razvijaju poboljšanu injekciju koja uključuje označavanje proteina virusa gripe markerom koji olakšava njihovo hvatanje stanicama koje predstavljaju antigen (APC). To stvara brže i jače imunološke odgovore na soj ptičje gripe u usporedbi s inaktiviranim virusnim cjepivom koje je trenutni standard.

Znanstvenici na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Wisconsinu, na primjer, rade na cjepivu protiv ptičje gripe koje koristi sićušne čestice čak manje od širine ljudske vlasi za stvaranje imuniteta slanjem signala sličnih patogenima stanicama. 

Ako se ažurirana injekcija pokaže učinkovitom, to bi otvorilo vrata odobrenju USDA-e nakon čega bi uslijedila temeljita kampanja cijepljenja koja nastoji doprijeti do pogođene komercijalne industrije peradi. 

Iako su se u prošlosti koristile injekcije u svrhu obrane od ptičje gripe, USDA nije odobrila jednu za ono što se smatra ‘visoko patogenom’ ptičjom gripom.

Ptičja gripa kategorije ‘niske patogenosti’ nije neuobičajena kod divljih ptica i obično uzrokuje malo ili nimalo znakova infekcije.

Ali ‘visoko patogeni’ soj vrlo je zarazan i smrtonosan za domaću perad.

USDA kaže da u slučaju da ova potonja počisti domaće farme peradi, farmeri moraju brzo iskorijeniti bolest uništavanjem stada.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp