Veliki broj poslova u budućnosti diljem svijeta zamijenit će kompjuteri i roboti

Veliki broj poslova u budućnosti diljem svijeta zamijenit će kompjuteri i roboti

Evo koji su po Svjetskom ekonomskom forumu poslovi koji najbrže nestaju u SAD-u (Izvor: US Bureau of Labor Statistics). Na gubitak radnih mjesta mogu računati poštanski službenici, dostavljači, šalterski službenici. Ovakvi tipovi poslova za ljudsku radnu snagu smanjit će se za 26%.

Tu su zatim ljevači metala. Otići će u nepovrat 27% radnih mjesta za upravljanje strojevima za tekuće metale. Nadalje, tu su rukovatelji šivaćim strojevima – u budućnosti će biti 27% manje poslova za šivanje odjeće i tekstila. Zatim na red dolaze proizvođači kalupa i jezgri za ljevaonice, 28% poslova u ovoj industriji je ugroženo.

Monteri montažnih objekata i mobilnih kućica također su ugroženi (30% ovih poslova će se smanjiti), kao i operateri strojeva za izradu obuće, poslovi proizvodnje obuće imaju 30.5% šanse da nestanu do 2024. godine. Fotografski procesori – 33% iznosi rizik za nestajanje poslova u području razvijanja fotografija. SEF spominje i telefonske centrale i telefonske sekretarice, 33% ovakvih poslova bit će zamijenjeno kompjuterima.

Brojne druge poštanske usluge osim onih spomenutih na početku će se također robotizirati, točnije razvrstivači pošte (34% ovih poslova će nestati), telefonski operateri, više od 40 % ovih poslova predviđa se da će do 2024. godine nestati. Na popisu za nestajanje njihovih radnih mjesta našli su se još i autoelektričari i serviseri (50% ovih poslova će nestati) te palitelji lokomotiva (70% ovih poslova pomaganja strojovođama će nestati).

 

Eto kako Svjetski ekonomski forum marljivo radi na našoj budućnosti. Digitalizacijom i robotizacijom brojnih radnih mjesta radi na resetiranju svijeta. Nitko se ne pita što će ti brojni ljudi raditi toga dana kada ostanu bez posla i kada ih na njihovim radnim mjestima zamijene sofisticirani kompjuteri i roboti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp