Anketa – Većina stanovnika EU vjeruje u pobjedu Ukrajine

Anketa – Većina stanovnika EU vjeruje u pobjedu Ukrajine

Velika  većina stanovnika Europske unije, njih 61 posto, vjeruje da će Ukrajina pobijediti u sukobu s Rusijom, pokazuje istraživanje koje je provela njemačka Zaklada Bertelsmann.

Skoro 13.300 ljudi s prebivalištem u EU zamoljeno je da pozitivno ili negativno odgovori na izjavu “Ukrajina će dobiti ovaj rat”, objavila je zaklada koja je anketu provela u prosincu. Nijemci su skeptičniji od prosjeka te u pobjedu Ukrajine vjeruje njih 55 posto. U istraživanju se 68 posto ispitanika slaže s tvrdnjom da je napad na Ukrajinu napad na cijelu Europu, a to misli čak 79 posto Poljaka i 78 posto Španjolaca.

Kad je riječ o financijskim i gospodarskim sankcijama Rusiji, tek 40 posto ispitanika vjeruje u njihovu učinkovitost, a najmanje su u njihovu učinkovitost uvjereni Nijemci, njih samo 35 posto. Oko 66 posto ispitanika glavnu odgovornost za rat pripisuje Rusiji, 11 posto smatra da su za rat krivi Amerikanci, a po pet posto njih jednaku krivnju svaljuje na Ukrajinu i NATO.

Poljska opet odskače od ostatka EU te 88 posto Poljaka smatra da je Rusija glavni krivac za rat. S druge strane, tek 54 posto Talijana smatra Rusiju krivcem za rat, a njih 23 posto krivnju svaljuje na SAD ili NATO.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp